Primeniti biostimulatore za oporavak pšenice oštećene od prolećnih niskih temperatura

zastita psenica

Hemijske mere se ne preporučuju, ali primeniti biostimulatore na bazi aminokiselina za bolju kondiciju biljaka   

Na regionu Vrbasa (opštine Vrbas, Kula, Srbobran i Bečej), pšenica se gaji na oko 31.150 ha. Visoke temperature tokom zimskog perioda, ubrzale su razvoj pšenice i uticale na brži prelazak faza, iz jedne, u drugu. Usevi pšenice na našem regionu su u fazi cvetanja.

Vizuelnim pregledima pšenica sa nekoliko lokaliteta, registrovana je pojava biljaka pšenice sa simptomima oštećenja klasa u vidu beljenja i šturosti vršnog dela. Pšenice koje su prešle u reproduktivnu fazu tokom proleća bile su izložene niskim temperaturama i samim tim je kod nekih sorti došlo do oštećenja u vidu promene boje listova, izduživanja stabljika, izostanak izlaska klasa, sterilnost cvetova.

osteceni klasovi psenice
Oštećeni klasovi pšenice, foto PIS

Period niskih temperatura zabeležen je sa meteoroloških stanica u nekoliko perioda tokom marta i aprila. U fazi početka cvetanja pšenice, dovoljno je i 30 minuta delovanja nižih temperatura (3°C), pa da dođe do oštećenja biljaka i do ispoljavanja  gore navedenih simptoma.

Preporuka: Primeniti biostimulatore na bazi aminokiselina

Sterilne i oštećene biljke uticaće na smanjenje prinosa. Posebno su štete izraženije na usevima koji su ranije posejani i koji su ušli u fazu cvetanja u periodu delovanja niskih temperatura. Hemijske mere se ne preporučuju, ali se preporučuje primena biostimulatora, na bazi aminokiselina koji će pomoći biljkama da steknu bolju kondiciju i da se što pre oporave od uticaja stresa od niskih temperatura.

Izvor: PIS

Šta učiniti nakon dejstva grada u voćnjacima?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede