Povećana brojnost štetočina u kupusištima

Larva kupusnog moljca

U usevima kupusa registrovan je veliki broj štetočina, saznajemo u Prognozno-izveštajnoj službi zaštite bilja (PIS).

Na parcelama su registrovani: kupusni moljac, trips i buvač

U toku je peta generacija kupusnog moljca. Jaja ove štetočine zabeležena su na svakom listu kupusa, saopštili su zaštitari bilja.

Poruka svim povrtarima je da obavezno pregledaju useve i sprovedu mere zaštite u zavisnosti od prisutnih štetočina. Za više informacija potražiti savet zaštitara biljaka. 

kupni buvač

Kupusovi buvači (Phyllotreta spp.) su sitni tvdokrilci sjajnih boja, crne, plave ili zelene. Mogu biti jednobojni  ili sa uzdužnom prugom na svakom pokriocu. Zadnje noge su im prilagođene za skakanje pa se kreću brzim skokovima sa biljke na biljku. Prezime u stadijumu imaga u zemljištu.

Kada prolećne temperature prađu 18 °C lete, pare se i polažu jaja na biljke ili u zemljište. Larve koje se pile ne nanose štete, već imago koji se javlja krajem proleća.

Ima jednu generaciju u toku godine, a odgovara mu toplo i suvo vreme. Imago gricka list praveći rupe na njemu, pa on izgleda kao sito. Za kratko vreme može napraviti veliku štetu.

Za njegovo suzbijanje se koriste insekticidi sa aktivnom materijom deltametrin, bifentrin ili lambdacihalotrin. Pri upotrebi insekticida voditi računa o karenci.

Larva kupusnog moljca

Kupusov moljac (Plutela maculipenis) je mali leptir sivo smeđe boje. Prezimi kao lutka u kokonu na drveću ili šiblju. Krajem aprila se javljaju leptiri koji polažu jaja na naličje listova kupusa.

Štete prave gusenice koje se hrane tkivom lista između epidermisa praveći mine. Onda izgrizaju donji sloj epidermisa, a vremenom propada i gornji sloj te nastaju rupe na listu. Ishrana i rast gusenice traje 2-4 nedelje. Kupusov moljac ima 3-4 generacije u toku godine, a najveće štete prave kasnije generacije na kasnim sortama kupusa.

Za suzbijanje se mogu upotrebiti isti insekticidi kao za buvače kupusa.
  
Mirjana Petrović, dipl. inženjer

Izvor: psss.rs

Fotografije: www.pisvojvodina.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede