Opasnost za drveće i biljke u parkovima i vrtovima – Anoplophora chinensis

insekt koji napada drvece

Novi insekt poreklom iz Azije Anoplophora chinensis – Buši duboke tunele u drvetu i može za kratko vreme da nanese štetu drveću i

insekt koji napada drvece

drvenastim biljkama mnogih biljnih vrsta.  

Kakva je to štetočina?

Tvrdokrilac (latinski naziv Anoplophora chinensis) poznat i kao strižibuba (Cerambycidae), dugih antena. Apsolutno je bezopasan za čoveka, ali je vrlo opasan za biljke, jer larve buše duboke tunele u osnovi debla i korena. Napadnute biljke propadaju.

U Republici Srbiji se nalazi na Listi IA deo I.

Ko su biljke domaćini ove štetočine?

Biljke kojima preti opasnost od ovog insekta su mnogobrojne: javor, pitomi kesten, breza, lešnik, bukva, platan, hrast, vrba, brest, Lagerstroemia sp. Mogu da budu napadnute i žbunaste drvenaste biljke, veoma rasprostranjene kod nas, kao što su ruže, rododendroni, dunjarice, ali i voćke, kao na primer jabuke i kruške.  

Kako prepoznati štetočinu?  Odrasli insekti se lako prepoznaju zbog dimenzija – veoma su krupni (25 mm mužjak i 35 mm ženke), insekt je karakterističnog izgleda: crne je boje sa belim tačkama po sebi i dugim antenama sa crno belim crtama. Odrasli insekti (imaga) mogu se videti od kraja maja do septembra i u stanju su da lete.

Biljka koju je napao azijski crv prepoznaje se po gomilicama strugotine i velikim rupama pri osnovi debla iz kojih izlaze imaga (1,5 -2 cm), kao što se vidi na slici. Kod biljaka s opisanim simptomima često se mogu videti i grančice bez kore – to je posledica delovanja odraslih jedinki.

NAPOMENA: U slučaju sumnje na pojavu ovog štetnog organizma obavestiti fitosanitarnu inspekciju.

Tekst preuzet sa sajta Uprave za zaštitu bilja – MPZŠS http://www.uzb.minpolj.gov.rs/attachments/179_Brosura11.pdf

Pripremio: Bojan Mijatović

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede