Претрага
Претрага

Na koji način zaštiti povrće od truleži

Mnogi činioci utiču na pojavu truleži ploda paradajza, paprike, ali i drugog povrća. Dva su uzroka najznačajnija: pojava biotskih bolesti (onih koje izazivaju živi agensi –...

botritis na paprici
Galenika

Mnogi činioci utiču na pojavu truleži ploda paradajza, paprike, ali i drugog povrća. Dva su uzroka najznačajnija: pojava biotskih bolesti (onih koje izazivaju

botritis na paprici

živi agensi – gljive, baktrerije, virusi) i pojava abiotskih bolesti (onih koje izazivaju činioci nežive prirode, nepovoljni činioci spoljne sredine).

Kod nas se uglavnom javljaju tri uzročnika truleži ploda koje izazivaju gljive: Botritis cinerea – siva trulež, Sklerotonija sklerotiorum – bela trulež i plamenjača koju izaziva Fitoftora infestans.

Siva trulež se većinom javlja pri gajenju paradajza i paprike u zatvorenom prostoru (staklenici, plastenici), a retko pri gajenju na otvorenom prostoru. Simptomi sive truleži se uglavnom javljaju sa gornje strane ploda (na mestu gde je plod pričvršćen na peteljku). Kao posledica razvoja gljive na spojnom mestu ploda i peteljke dolazi do razmekšavanja tkiva i opadanja plodova. U uslovima visoke vlažnosti na površini zaraženog tkiva razvija se izobilna sivopepeljasta prevlaka sporonosnih organa parazita. Preventivne mere zaštite su od velikog značaja u sprečavanju šteta prouzrokovanih ovim parazitom. Voditi računa da objekti ne budu duži od 30 metara i da postoji mogućnost bočne ventilacije.

U vreme oblačnih dana smanjiti zalivanje biljaka i tako sniziti vlažnost zemljišta i vazduha, uz istovremeno provetravanje. Kada se uoče simptomi, sve zrele i poluzrele plodove treba obrati, poluzrele treba staviti na dozrevanje, a biljke zaštititi nekim od sistemičnih fungicida registrovanih za tu namenu.

Trulež ploda koju izaziva gljiva Fitoftora infestans značajna je bolest paradajza, a ne napada papriku. 

Plamenjaču paprike izaziva gljiva Fitoftora kapsici. Trulež se javlja na bilo kom delu ploda. Pege nisu jasno ograničene i brzo zahvataju ceo plod koji istrune. U povoljnim klimatskim uslovima, česte letnje kiše i toplo vreme uslovljavaju da se bolest brzo širi, i za nekoliko dana može izazvati potpuno propadanje useva. Oboljenje se može najefiksanije suzbiti primenom hemijskih mera zaštite. Pre pojave prvih simptoma bolesti preporučuje se preventivna primena pesticida u cilju sprečavanja infekcije. Efikasnu zaštitu pružaju fungicidi na bazi bakra, mankozeba i sl.

Treba obezbediti stalno prisustvo fungicida na biljci dok postoji opasnost od infekcije. Ukoliko dođe do infekcije, preporučuje se primena sistemičnih fungicida.

Belu trulež paradajza izaziva gljiva Sklerotonija skerotiorum. Ovo oboljenje je veoma štetno, javlja se pri visokoj vlažnosti i temperaturi oko 20°C. Prvi simptomi se obično primećuju na prizemnom delu stabla, gde dolazi do omekšavanja tkiva. Ako je velika vlažnost vazduha, a provetravanje slabo, na obolelom delu se stvara bela navlaka od micelije gljive. Gljiva prezimi u zaraženim ostacima osetljivih biljaka, u vidu plodonosnih tela – sklerocija. One dugo ostaju vitalne, pa je zato višegodišnji plodored najbolja preventiva.

Smanjenju štete pored plodoreda doprinose i uklanjanje biljnih ostataka, dezinfekcija zemljišta i provetravanje. Ako se bolest pojavi, prskanje fungicidima sa kombinacijom aktivnih materija Boskalid i Piraklostrobin daje dobre rezultate.

Trulež plodova koju izazivaju abiotski činioci izazvana je nedostatkom u ishrani. Na zelenim plodovima prvo se javljaju sitne vodenaste pege. Pege se brzo povećavaju dok ne zahvate jednu polovinu površine ploda. Sa dozrevanjem ploda pege postaju tamnije i imaju kožastu strukturu. Ovakvi plodovi su uglavnom neupotrebljivi. Ova bolest se javlja usled nedostatka kalcijuma u plodovima.

Autor: Snežana Jović, savetodavac

psss.rs 

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno