Aktuelno: Od prouzrokovača monilioze zaštititi koštičavo voće

vocnjak u cvetu visnja

Zaštita od prouzrokovača monilioze u zasadima koštičavog voća koji su u fazi cvetanja, pre najavljenih padavina primenom nekog od registrovanih fungicida

Aktuelna zaštita koštičavog voća od prouzrokovača monilioze

Zasadi koštičavog voća se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena nalaze u različitim fazama razvoja. Zasadi breskve, nektarine i kajsije se nalaze u fazi od precvetavanja do formiranja plodova, a šljiva, višnja i trešnja se nalaze u fazi od početka cvetanja do precvetavanja.

U periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvetova prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). Infekcija se ostvaruje preko žiga tučka u prisustvu padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha na temperaturama od 5°C do 25°C. Ukoliko je već ostvarena infekcija nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti, te je veoma važna primena preventivnih mera zaštite.

Koristiti samo registrovane fungicide

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi za područje naše zemlje se od subote najavljuje nestabilno vreme sa mogućim lokalnim padavinama. Sa ciljem zaštite od prouzrokovača monilioze u zasadima koštičavog voća koji su u fazi cvetanja, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

  • Ciprodex (ciprodinil) 0,05%, Neon (ciprodinil) 0,5 l/ha, Chorus 50 WG (ciprodinil) 0,3-0,5 kg/ha, Diverto (ciprodinil) 0,5-0,75 l/ha, Cormax (ciprodinil) 0,2 kg/ha ili
  • Pehar (pirimetanil) 2 l/ha ili
  • Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha ili
  • Akord, Lira, Tebukon 250 EW (tebukonazol) 0,75 l/ha ili neki drugi registrovani fungicid.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Primena insekticida u fazi cvetanja voća je zakonom zabranjena!

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede