Lucerkina buba se pojavljuje u proleće kada se zemljište zagreje na 12 stepeni

lucerkina buba

Lucerkina buba je monofagna vrsta i stalna je štetočina u lucerištima. Šteta od ove štetočine je najveća pre prvog košenja. 

Lucerkina buba (Phytodecta fornicata) je ekonomski štetna vrsta insekata. Lucerkina buba ima jednu generaciju godišnje. Zimi prezimljuje odrasli insekt u zemljištu na dubini od 5-25 cm. Pojava insekata je u proleće kada se zemlja zagreje na 12 stepeni. Period oslobađanja može biti oko 7-10 dana. Nakon odlaska, odrasli insekti se pare i hrane se listovima lucerke. Period odlaganja jaja traje oko 40 dana i ženka može odložiti 200-1.000 jaja.

Larve imaju četiri stadijuma. Larve su štetnije od odraslih, posebno larve trećeg i četvrtog stadijuma. Larve odraslih se ukopavaju u zemlju, tamo se pretvaraju u lutke i tokom juna meseca pojavljuju se odrasle jedinke koje se hrane 2-3 nedelje, a nakon dodatnog hranjenja odlaze na prezimljavanje.

Lucerkina buba je monofagna vrsta. Šteta od ove štetočine je najveća pre prvog košenja. Ovaj insekt je stalna štetočina lucerke i poslednjih decenija u našoj zemlji se često javlja u prenamnoženju. Hrani se samo lucerkom. Može se pojaviti i na nekim drugim biljkama iz porodice leptirnjača, ali za sada to nema ekonomski značaj. Imago prvo otkida list uz ivice nepravilnih oblika, a zatim ceo list, ostavljajući samo nerve.

Suzbijanje lucerkine bube

U godinama kada dođe do velike brojnosti ove štetočine, proizvođačima se preporučuje suzbijanje ove štetočine i to da bude obavezno nakon košenja, tj. posle prvog otkosa, kako bi lucerka mogla da raste. Mogu se koristiti sledeći preparati: Tonus – 0,25 kg/ha, Nurel D – 1 l/ha, Etiol tečni u količini od 1,5-2,5 l/ha, Konzul ili Decis.

Savetodavac: Slavica Stojkić, psss.rs

Foto: PIS

Preporučujemo: Kosidba lucerke – 3 metode određivanja optimalnog vremena kosidbe

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede