Početak piljenja larvi kukuruznog plamenca. Prag štetnosti: jajna legla na 5-10 odsto biljaka

kukuruzno polje

Krajem nedelje se očekuje početak piljenja larvi kukuruznog plamenca, koje pričinjavaju štete tako što se ubušuju u biljke kukuruza i hrane unutar stabla

Početak piljenja larvi kukuruznog plamenca

Vizuelnim pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova se registruje prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. Zbog talasa najavljenih visokih temperatura vazduha, krajem nedelje se očekuje početak piljenja larvi, koje pričinjavaju štete tako što se ubušuju u biljke kukuruza i hrane unutar stabla, što za posledicu ima lomljenje stabljike, naročito pri jačim vetrovima i kombajniranju. Druga generacija oštećuje i klipove.

larvi kukuruznog plamenca
Foto: PIS

Zaštita useva kukuruza po po postizanja praga štetnosti

Proizvođačima kukuruza se preporučuju pregledi na prisustvo jajnih legala i po postizanju pragova štetnosti primena mera zaštite.

U usevima merkantilnog kukuruza hemijske mere zaštite se preporučuju kada su jajna legla plamenca prisutna na 10% biljaka. Kod proizvođača merkantilnog kukuruza ovaj tretman nije u širokoj praksi, ali treba imati u vidu da se suzbijanjem prve generacije, dok je još moguć ulazak u parcele redovnom mehanizacijom, smanjuje potencijal štetočine za drugu generaciju, koja je izuzetno značajna zbog šteta koje larve pričinjavaju ubušujući se u klip.

Semenska proizvodnja kukuruza i kukuruza šećerca s obzirom na prirodu proizvodnje i cene koštanja, iziskuje jače pragove štetnosti, te je u ovim proizvodnjama primena insekticida opravdana ukoliko se na 5% biljaka utvrde položena jajna legla.

Jajna legla treba tražiti na naličju listova!

Za suzbijanje kukuruznog plamenca preporuka je primena nekog od sledećih registrovanih insekticida:

Preparat Aktivna materija Doza7koncentracija
Coragen 20 SC/Inecor 20 SC hlorantraniliprol 0,1-0,15 l/ha
Ampligo 150 ZC hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin 0,2-0,25 l/ha
Radiant 120 SC spinetoram 0,4 l/ha

Preporučujemo: Kukuruz šećerac u kontinuiranoj setvi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede