Kukuruzne pipe u usevima kukuruza i suncokreta – Aktuelna zaštita

KUKURUZNA PIPA

U usevima kukuruza i suncokreta registrovane kukuruzne pipe. Preporuka: pregled useva u najtoplijem delu dana i utvrđivanje brojnosti.

Zaštita kukuruza od kukuruzne pipe

Na području Srbije setva kukuruza je još uvek u toku, a usevi iz najranijih rokova se nalaze u fazi razvoja prvih listova. Ove godine se registruju veće brojnosti kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticolis) u odnosu na prošlu. Usevi kukuruza su od ove štetočine najugroženiji od nicanja do razvoja prvih listova.

Preporučuju se redovni pregledi useva i ukoliko se u fazi nicanja utvrdi prisustvo 1 pipe po m² ili nekoliko dana posle nicanja od 3 do 5 pipa po m², primena insekticida. Ukoliko se potreba za suzbijanjem određuje na osnovu stepena oštećenosti useva, tretiranje treba izvoditi kada se registruje 20-25% uništene lisne površine kukuruza.

U nedostatku registrovanih insekticida kod nas, a prema EPPO standardu PP 2/17(1), u cilju suzbijanja kukuruzne pipe preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije cipermetrin.

Zaštita suncokreta kukuruzne pipe

Usevi suncokreta se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u fazi od klijanja do 2 lista razvijena (BBCH 09-12).

Pregledom useva suncokreta je uočeno  prisustvo odraslih jedinki kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticolis)  peščara (Opatrum sabulosum) u većim brojnostima u odnosu na prethodne godine.

Usevi suncokreta su od ovih štetočina najugroženiji u periodu od nicanja do formirana 2 lista. Naročito su ugroženi usevi na parcelama gde je kukuruz bio prošle godine ili su u blizini tih parcela.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva suncokreta u najtoplijem delu dana i ukoliko se registruje prisustvo od 1 do 2 pipe po m² sprovođenje hemijskih mera zaštite.

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje kukuruzne pipe. Prema EPPO standardu PP 2/17(1), u cilju suzbijanja kukuruzne pipe u usevu kukuruza, mogu se koristiti insekticidi na bazi aktivne materije cipermetrin. Navedena aktivna materija delovaće i na peščara.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede