Kako zaštiti kukuruz od prve generacije kukuruznog plamenca – Saveti

kukuruz mlad 1

Larve prve generacije kukuruznog plamenca ubušuju se u biljke kukuruza i hrane unutar stabla, što za posledicu ima lomljenje stabljike, naročito pri jačim vetrovima i kombajniranju.

Na području Srbije usevi kukuruza se nalaze u fazi razvoja listova, od 7 do 9 i više razvijenih listova. Vizuelnim pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova se registruje prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca. U zavisnosti od lokaliteta, razvojne faze kukuruza i posejanog hibrida procenat biljaka sa položenim jajnim leglima se kreće do 10. U regionima Beograd, Senta, Novi Sad i Bačka Topola započelo je piljenje larvi ove štetočine, a u ostalim regionima se očekuje u narednim danima.

Larve prve generacije pričinjavaju štete tako što se ubušuju u biljke kukuruza i hrane unutar stabla, što za posledicu ima lomljenje stabljike, naročito pri jačim vetrovima i kombajniranju. Proizvođačima kukuruza se preporučuju pregledi na prisustvo jajnih legala i po postizanju pragova štetnosti primena mera zaštite.

Video materijal o načinu pregleda useva kukuruza na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca možete pogledati na Youtube kanalu PIS-a na linku.

Kukuruzni plamenac
Jajna legla i larve; Foto PIS

Zaštita kukuruza od prve generacije kukuruznog plamenca

U usevima merkantilnog kukuruza hemijske mere zaštite se preporučuju kada su jajna legla plamenca prisutna na 10% biljaka. Kod proizvođača merkantilnog kukuruza ovaj tretman nije praksa, ali treba imati u vidu da se suzbijanjem prve generacije, dok je još moguć ulazak u parcele redovnom mehanizacijom, smanjuje potencijal štetočine za drugu generaciju, koja je izuzetno značajna zbog šteta koje larve pričinjavaju ubušujući se u klip. Sa ekonomskog aspekta, suzbijanjem prve generacije plamenca u usevima merkantilnog kukuruza prinosi se povećavaju u proseku oko 5%.

Semenska proizvodnja kukuruza i kukuruza šećerca s obzirom na prirodu proizvodnje i cene koštanja, iziskuje jače pragove štetnosti, te je u ovim proizvodnjama primena insekticida opravdana ukoliko se na 5% biljaka utvrde položena jajna legla.

Za suzbijanje kukuruznog plamenca preporuka je primena nekog od sledećih registrovanih insekticida:

PREPARAT AKTIVNA MATERIJA DOZA
Coragen 20 SC, Inecor 20 SC hlorantraniliprol 0,1-0,15 l/ha
Ampligo 150 ZC hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin 0,2-0,3 l/ha
Radiant 120 SC spinetoram 0,4 l/ha
*Avaunt 15 EC indoksakarb 0,25 l/ha

*Insekticidi na bazi aktivne materije indoskakarb su u povlačenju u našoj zemlji, ali imaju dozvolu za primenu do 9. 11. 2023 godine.

Izvor: PIS

Preporučujemo: Kukuruz šećerac u kontinuiranoj setvi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede