Krompirov moljac – očekuje se let treće generacije

izgled krompirovog moljca

Krompirov moljac je pri kraju druge generacije u većini proizvodnih regiona, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Na parcelama u regionima Pančeva, Čačka, Leskovca približava se period izletanja treće generacije. Očekuje se značajno povećanje brojnosti leptira.

Moljac krompira
Foto: pisvojvodina.com

Ovo je vrlo rizičan period za proizvodnju krompira. PIS preporučuje proizvođačima da obavezno održavaju bankove i prate  podatke o razvoju ove štetočine kako bi merama zaštite reagovali pravovremeno.

DA SE PODSETIMO

Moljac krompira (Phthorimea operculella)

Moljac krompira (Phthorimea poerculalla) je veoma značajna štetočina u proizvodnji krompira. Zbog oštećenja koja larve nanose na krtolama, napadnute krtole gube tržišnu vrednost. 

Krompirov moljac razvija više generacija tokom godine.  Na polju tokom vegetacije (pet generacija u 2015. godini), ali razvoj nastavlja i u skladištu ukoliko se sa krtolama unese u skladišta bez regulisane temperature (dve do tri generacije). 

Ženke polažu jaja oko biljaka na zemlju, stabljiku, na i u okca na krtolama, a ispiljene larve se ubušuju u krtole i prave hodnike. Napadnute krtole podložne su napadu patogena i brzo propadaju.

S obzirom da se usevi krompira nalaze pred rizičnim periodom, pred početkom leta treće generacije krompirovog moljca, kada očekujemo i povećanje broja leptira, preporuka poljoprivrednim proizvođačima u ovom periodu je obilazak parcela, obavezno zagrtanje krtola, održavanje bankova navodnjavanjem, sprečavanje stvaranja pukotina u njima.

krompir vadjenje

Na pojedinim parcelama u toku je vađenje krtola krompira (BBCH 99). Vađenje treba obaviti u što kraćem roku, ne ostavljati krtole preko noći na parceli, sklanjati džakove sa parcele kako ženke ne bi položile jaja na krtole. U očišćena skladišta unositi samo zdravstveno ispravne krtole, a temperaturu ukoliko je moguće održavati ispod 10 °C, ispod praga razvoja moljca. Na prozorima skladišta i otvorima za ventilaciju postavljAti mrežice kako bi se sprečio ulaz leptira. PSSS Leskovac prati dinamiku leta ove štetočine feromonskim klopkama na šest lokaliteta, kako bi se pravovremeno signaliziralo i vreme izvođenja hemijskih mera kontrole. 

Pripremila: Bojana Karapandžić, dipl. inž. poljoprivrede, psss.rs

Naslovna fotografija: lepiforum.de

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede