Totalni herbicid na strništima i zašto je značajno primeniti ga

herbicid

Herbicid Glifol je najbolje primeniti u popodnevnim ili večernjim časovima, kada je niža temperatura, jer tada biljke otvaraju stome.

Nakon žetve strnih žita, potrebno je sačekati najpovoljniji trenutak za tretiranje strništa radi efikasnog suzbijanja korovskih biljaka čije je nicanje i razvoj produženo usled nedovoljne količine padavina.

Značaj upotrebe totalnog herbicida posle žetve strnih žita je višestruki: umanjuje se populacija agresivnih korova i sprečava se njihovo širenje, a smanjuje se i brojnost divljeg sirka na parcelama. Upotrebom totalnih herbicida uništavamo sve korove, ali i rizomski sirak koji u budućnosti može predstavljati problem.

Problem sa kojim se iz godine u godine susrećemo jeste suzbijanje divljeg sirka u kukuruzu koje je postalo znatno otežano, a vodeći herbicidi koji se koriste pripadaju hemijskoj grupi sulfoniluree.

Glifol

Herbicid Glifol primeniti nakon 15 do 20 dana od momenta završetka žetve

Galenika-Fitofarmacija obezbedila je proveren, dobro poznati preparat – totalni herbicid Glifol.

  • proizvodi se od najboljih sirovina
  • biljke ga brzo usvajaju
  • lako se transportuje do rizoma i vršnih tačaka porasta korovskih biljaka
  • vodeći je totalni herbicid u našoj zemlji
  • ocenjen je kao najbolji u svojoj klasi od strane proizvođača
  • doza primene 4-7 l/ha

Strništa tretiramo preparatom Glifol najčešće nakon 15 do 20 dana od momenta završetka žetve, kako bismo omogućili nicanje što više korovskih biljaka. Praksa je pokazala da divlji sirak tretiramo kada je visine oko 15 cm (pre metličenja), dok su na primer zubača i palamida najosetljivije u fazi cvetanja. Ostale korove tretiramo u fazi intenzivnog porasta, a najbolji efekat postiže se tretiranjem korova visine 15–30 cm.

Preporuka Galenike Fitofarmacije je da Glifol primeni kada je vreme mirno i bez vetra, sprečavajući tako zanošenje na ostale biljne vrste. Neselektivan je herbicid i uništava sve biljne vrste sa kojima stupi u kontakt.

Glifol je najbolje primeniti u popodnevnim ili večernjim časovima, kada je niža temperatura, jer tada biljke otvaraju stome, pa je i delovanje herbicida bolje.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede