Gusenice dudovca su u voćnim zasadima, prag štetnosti do tri gnezda

gusenice dudovca 2

Na voćnim stablima na okućnicama i u pojedinim voćnim zasadima gde se nisu redovno sprovodile hemijske mere zaštite od insekata, registrovano je prisustvo gusenica II generacije dudovca (Hyphantria cunea), kao i štete od njihove ishrane.

Štete prave gusenice koje se hrane lišćem, upredaju ga svilenim nitima i skeletiraju. Na biljkama na kojima je registrovano prisustvo pojedinačnih zapredaka sa gusenicama preporučuje se njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje.

Ukoliko se vizuelnim pregledima zasada registruju veće brojnosti guseničnih gnezda (prag štetnosti je 2-3 gusenična gnezda po stablu) i u mlađim zasadima gde su zahvaćena čitava stabla, preporučuje se spovođenje hemijskih mera zaštite nekim od registrovanih insekticida, poručuju zaštitari bilja PIS-a.

Gusenice dudovca mogu “obrstiti” biljku

Dudovac (Hyphantria cunea) je polifagna štetočina. Hrani se na preko 120 biljnih vrsta.

Dudovca ćemo prepoznati po paučinastim gnezdima koji se, uglavnom, nalaze na krajevima grana. Gusenice dudovca se najpre nalaze u grupama u paučinastim gnezdima, a kasnije se razilaze po stablu i tada žive pojedinačno i hrane se lišćem. U slučaju jakog napada gusenice zaposednu čitavu krunu biljke. Odrasle gusenice se pretvaraju u lutke koje daju leptire druge generacije, koji lete od polovine jula do kraja septembra.

Najštetnije su gusenice druge generacije, a do najvećih šteta dolazi tokom avgusta i septembra.

Dudovac prezimljava u stadijumu lutke u skrivenim šupljinama stabla. Leptiri se pojavljuju od aprila i lete do kraja juna. Ženke po parenju na naličju listova u jajnim leglima polažu jaja zelenkastožućkaste boje.

Od voćnih vrsta dudovac ugrožava: jabuku, šljivu, višnju, kajsiju, krušku, trešnju, breskvu.

Jači napad izaziva golobrst

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede