Kako zaštiti useve i zasade nakon grada – Saveti Prognozno-izveštajne službe

grad padavina

Grad i jak vetar prouzrokuju mehaničke povrede na biljkama koje otvaraju put za ostvarenje infekcija fitopatogenim gljivama i bakterijama.

Na području Srbije, u protekla tri dana, pojedini regioni su zahvaćeni obilnim padavinama i gradom: Čačak, Jagodina,Prokuplje, Zaječar, Kragujevac, Užice, Šabac, Kruševac, Beograd i fruškogorsku regiju, gde su registrovane i značajne štete na različitim usevima i zasadima.

Grad i jak vetar prouzrokuju mehaničke povrede na biljkama koje otvaraju put za ostvarenje infekcija fitopatogenim gljivama i bakterijama.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i zasada i ukoliko se registruju povrede izazvane gradom primena hemijskih mera zaštite. Zaštitu treba sprovesti čim se omogući ulazak mehanizacije na parcele!

grad posledice
Foto: PIS

JABUČASTO VOĆE (jabuka, kruška, dunja) je sada izuzetno osetljivo na infekciju prouzrokovačem bakteriozne  plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). Preporuka je primena nekog od preprata:

1

KOŠTIČAVO VOĆE (kajsija, trešnja, višnja, šljiva) je sada osetljivo na infekcije prouzrokovačem raka rana i bakterioznog izumiranja (Pseudomonas syringe pv. syringe). Kako bi se zatvorile rane i sprečio prodor patogena, preporuka je primena preparata:

2

U zasadima kajsija, trešanja i bresaka koji se nalaze u različitim fazama sazrevanja plodova, preporuka je da se izvrši zaštita od prouzrokovača truleži – monilioze (Monilia spp.) nekim od preparata:

3

U zasadima JAGODA povrede nastale od grada predstavljaju put za infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea), te se sa ciljem sprečavanja prodora patogena u plodove preporučuje primena preparata:

5

U zasadima MALINE u cilju sprečavanja infekcije prouzrokovačima ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) i sive truleži (Botrytis cinerea) preporučuje se primena nekog od fungicida:

6

U zasadima VINOVE LOZE u cilju zaceljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra:

7

U USEVIMA POVRĆA u cilju zaceljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra ili mankozeba:

8

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usevima i zasadima sa velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se i primena preparata na bazi aminokiselina ili folijarnih đubriva.

S obzirom da su gradonosne padavine imale izrazito lokalni karakter u okviru jednog regiona, za detaljne informacije pogledati link: Pregled najnovijih preporuka.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede