U usevima pšenice prisutne cikada i lisne vaši – Sprečimo infekcije virusima

cikada na psenici JPG

Suvo i toplo vreme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti cikada i lisnih vaši. Postoji značajan rizik od infekcije useva pšenice virusom patuljavosti.

U poniklim usevima ozime pšenice uočeno je prisustvo cikada i lisnih vaši. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom na biljkama, ove štetočine su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa, saopštili su iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Simptom virusa patuljavosti psenice jpg
Simptomi virusa patuljavosti

U proteklim godinama u usevima pšenice je uočeno prisustvo simptoma virusa patuljavosti pšenice (Wheat dwarf virus, WDV) koji prenosi cikada Psammotettix alienus. Upravo je prisustvo ove vrste cikade konstatovano na poniklim usevima, na tek posejanim parcelama i korovima na uvratinama.

Ove jeseni postoji značajan rizik od infekcije useva pšenice virusom patuljavosti, jer neuobičajeno suvo i toplo vreme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti insekata.

Cikada P. alienus
Psammotettix alienus

Proizvođačima se preporučuju redovni pregledi useva pšenice nakon nicanja na prisustvo cikada i lisnih vaši. Ukoliko se u početnim fazama razvoja pšenice uoči više od 10 % biljaka sa insektima preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

  • Fastac ME (alfa-cipermetrin) u dozi 0,2 l/ha ili
  • Decis 2,5 EC; Konfuzija (deltametrin) u dozi 0,2-0,3 l/ha.

Ovde pogledajte i ostale preporuke o zaštiti bilja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede