Bolesti lista kukuruza (simptomi i zaštita)

kukuruz siva pegavost

Najvažniji  prouzrokovači bolesti lista kukuruza kod nas su: Bipolaris zeicola, Exserohilum turcicum, Kabatiella zeae i Puccinia sorghi.

Oboljenja lista smanjuju asimilacionu površinu, direktno utiču na smanjenje proizvodnje ugljenih hidrata koji se čuvaju u zrnu, pa je kod zaraženih biljaka zrno šturo, nedozrelo, što rezultira niskim prinosom. Dodatno je povećana i osetljivost prema prouzrokovačima truleži.

Prouzrokovači lista tipa pegavosti javljaju se u jačem intenzitetu u svim toplijim područjima gajenja kukuruza. Intenzitet zaraze zavisi u velikoj meri od klimatskih uslova i razlikuje se svake godine. Toplo i vlažno vreme početkom leta pogoduje ostvarenju infekcije i širenju zarazee, dok je za vreme dugotrajnih sušnih perioda u toku leta nizak procenat zaraze prouzrokovačima pegavosti lista.

Bipolaris zeicola je prouzrokovač mrkosmeđe pegavosti  lista kukuruza. Štete koje nastaju od ovog parazita obično nisu velike kod merkantilnih useva, ali se u pojedinim godinama u jačem intenzitetu javlja na semenskom kukuruzu. Smanjenje prinosa je različito kod hibrida i linija kukuruza. Značaj ovog prouzrokovača je u tome što  se prenosi semenom. Pege se prvo uočavaju na donjim listovima biljke, u početku sitne, žućkaste, kasnije postaju ovalne i okrugle, a kod jačih zaraza pege se spajaju i usled nekroze tkiva dolazi do sušenja lišća. Osim listova, ovaj patogen zaražava i sve ostale delove biljke. Gljiva prezimljava u obliku micelije i konidija na zaraženim biljnim ostacima i na semenu. Za razvoj i širenje bolesti neophodna je visoka relativna vlažnost vazduha, češće padavine i temperatura između 25-30 °C.

Kao mere zaštite preporučuju se gajenje otpornih hibrida, dezinfekcija semena, uklanjanje zaraženih žetvenih ostataka i plodored.

Exserohilum turcicum je prouzrokovač sive pegavosti kukuruza. Štete koje ovaj patogen prouzrokuje jesu poremećaj  ishrane biljaka smanjenjem zelene površine, odnosno redukcijom asimilata. Simptomi oboljenja su karakteristične elipsoidne pege, sivkasto smeđe boje, oivičene tamnim rubom. Pege su dužine 10-15 cm, postavljene paralelno sa nervaturom. Kod jačih zaraza dolazi do potpunog sušenja lisne mase. Oboljenje se javlja u uslovima umerenih temperatura, sa većom količinom padavina. Jake jutarnje rose doprinose širenju patogena. Današnji hibridi poseduju gene za otpornost prema E. turcicum.

Kabatiella zeae  je prouzrokovač sočivaste pegavosti lista kukuruza. Ovo oboljenje je od manjeg ekonomskog značaja kod nas, osim ako se kukuruz uzgaja u monokulturi i pri redukovanoj obradi zemljišta. Ovo oboljenje  je ekonomski značajnije za semensku proizvodnju. Kao mera zaštite preporučuje se gajenje otpornih hibrida, poštovanje plodoreda, uklanjanje biljnih ostataka i kvalitetna obrada zemljišta.

Puccinia sorghi je prouzrokovač rđe kukuruza. Simptomi se pojavljuju na listovima kukuruza u vidu nepravilno raspoređenih svetlo žutih pega sa svetlim oreolom. Vremenom se na mestima pega formiraju uredosorusi žutomrke boje. Prouzrokovač rđe kukuruza se pojavljuje u regionima sa umerenim  temperaturama 16-23 °C i pri visokoj relativnoj vlažnosti vazduha 70-100 %. Prohladno i vlažno vreme, kao i obilno đubrenje, pogotovo sa azotnim đubrivima, pogoduju razvoju bolesti. Jedina mera zaštite kod nas je gajenje otpornih hibrida.

Pripremila: Svetlana Šućević

psss.rs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede