Bokorenje pšenice – Preporuke stručne službe Agrounika

psenica mlada bokorenje 2016

Bokorenje pšenice predstavlja fenofazu rasta i razvića, pri čemu se formiraju sekundarni izdanci u čvoru bokorenja.

Kada pšenica dostigne fazu 3. lista, nastaje čvor bokorenja i on je najvažniji deo mlade biljke, jer se u njemu nalaze svi delovi buduće, odrasle biljke. Optimalni uslovi za bokorenje su svakodnevne temperature od 15-17 stepeni tokom dana. Ovaj proces se odvija do početka vlatanja, kada se usporava, odnosno skroz prestaje.

U periodu pred nama pšenica je najosetljivija, jer su vremenski uslovi promenljivi. Zato poljoprivredni proizvođači treba na vreme da preduzmu neophodne mere za postizanje što boljih rezultata.

bokorenje

Primenom Slavola i Amiksola u kombinaciji, pšenica postiže dobru kondiciju za izazovan period koji joj predstoji. Slavol sadrži indol-3-sirćetnu kiselinu koja lako prodire kroz list i dolazi do čvora bokorenja, pri čemu se ćelije ubrzano dele i samim tim dolazi do većeg i boljeg bokorenja. Primenom Amiksola, koji sadrži aminokiseline biljnog porekla, dolazi do direktnog uključenja u proces sinteze proteina.

Doza primene je Slavol 5 lit/ha + Amiksol 2 lit/ha. Može da se meša sa herbicidima.

Naš tim agronoma je na raspolaganju za sve konsultacije: Klik https://agrounik.rs/kontakt/. Proizvode možete naći u poljoprivrednim apotekama i zadrugama.

Dipl. inž. Milica Baloš, stručni saradnik

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede