Aktuelna zaštita strnih žita od prouzrokovača pegavosti i pepelnice, kao i od leme

psenica mlada zelena

Obratiti pažnju na aktuelnu zaštitu useva strnih žita. Preporuka da ratari pregledaju useve i po postizanju praga štetnosti obave zaštitu.

Na području Srbije, usevi strnih žita se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, datuma setve i primenjenih agrotehničkih mera, nalaze u različitim fazama razvoja, od kraja bokorenja do pojave lista zasatavičara. U severnim krajevima naše zemlje su usevi u naprednijim fazama razvoja i na njima se registruje veći nivo prisustva simptoma biljnih bolesti.

S obzirom da su ovo usevi od strateškog značaja za našu zemlju, preporučuju se redovni obilasci parcela pod pšenicom i ječmom i primena hemijskih mera zaštite po postizanju pragova štetnosti.

Aktuelna zaštita pšenice

U usevima pšenice je uočeno prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), žuto-mrka pegavosti pšenice (Pyrenophora tritici-repentis) i pepelnice žita (Erysiphe graminis).

siva pegavost
Siva pegavost

Ukoliko se pregledom ustanovi prisustvo simptoma biljnih bolesti na preko 10% biljaka od faze drugog kolenca, predlaže se primena nekog od registrovanih fungicida (detaljnije na linku).

Zaštita ječma od prouzrokovača pegavosti i pepelnice žita

Usevi ječma na području Vojvodine se nalaze u fazi pojave lista zastavičara i na njima je uočeno vertikalno širenje ka gornjim listovima simptoma ramulariozne pegavosti ječma (Ramularia collo-cygni). Kako je ovo patogen koji za kratko vreme može da prouzrokuje velike štete, u usevima gde se uoči 10% biljaka sa simptomima navedene pegavosti predlaže se primena nekog od registrovanih fungicida na bazi triazola (detaljnije na linku).

mrezasta pegavost lista jecma
Mrežasta pegavost

U centralnim i južnim krajevima, usevi ječma su u različitim fazama razvoja kolenaca i na njima se registruju simptomi mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres), sočivaste pegavosti (Rynchosporium secalis) i pepelnice žita (Erysiphe graminis). U tim usevima se predlaže primena nekog od registrovanih fungicida na bazi triazola i strobilurina (detaljnije na linku).

Tekst i fotografije: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede