Aktuelna zaštita jabuke, breskve i nektarine

aktuelna zastita jabuke

Aktuelna zaštita po preporuci Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Zaštita jabuke – Prvi tretman 

Na području Srbije, u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije terena i sortimenta, jabuke se nalaze u fazi od početak bubrenja pupoljaka do faze zeleni listići oko 10 mm iznad ljušture pupoljka (01-10 BBCH). Najodmaklije vegetativne faze se registruju u Podunavlju.

U sistemu PIS-a prati se dozrevanje pseudotecija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). U ovonedeljnoj laboratorijskoj analizi, u pojedinim regionima, utvrđena je dozrelost pseudotecija od 20%.

Sa narednim padavinama prognozira se oslobađanje askospora u prirodnim uslovima i mogućnost ostvarenja infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

U zasadima jabuka gde je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih listića,  preporučuje se primena nekog od preparata na bazi bakra:

  • Funguran OH 2 kg/ha
  • Bakarni oksihlorid 50 0,5-0,75%
  • Cuprablau Z ultra 2,5 kg/ha
  • Fungohem SC 0,1,5 – 0,3%
  • Everest 0,3 – 0,4% ili dr.

Ovim tretmanom smanjuje se i infektivni potencijal veoma značajnog oboljenja jabuka, bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo prezimljujućih formi štetočina (jaja lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i dr.), preporučuje se primena preparata na bazi mineralnog ulja Galmin u koncetraciji 3%.

Primenu navedenih mera zaštite je moguće sprovesti  i u zasadima krušaka koji se nalaze u fazama do mišjih ušiju.

Zaštita breskve i nektarine

Na području Srbije zasadi bresaka i nektarina se uglavnom nalaze  u fazi od kraja bubrenja pupoljaka do pojave zelenih listića. U Podunavlju, na najranijem sortimentu, registrovani su i prvi otvoreni cvetovi.
Najavljene padavine početkom vikenda, u zavisnosti od faze razvoja bresaka i nektarina,  mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija gljivama koje prouzrokuju veoma značajne bolesti u proizvodnji bresaka i nektarina, a to su prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans)  i prouzrokovač sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilia laxa).
Proizvođačima se preporučuje pregled zasada bresaka i nektarina u cilju utvrđivanja njihove faze razvoja. U zavisnosti od faze razvoja bresaka i nektarina, pred najavljene padavine,  preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite.
Kod sorti koje se nalaze u fazi bubrenja lisnih pupoljaka i pojave „zelene tačke“, u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista, preporučuje se primena nekog od fungicida:
  • Syllit 400 sc (dodin) u koncentraciji 0,15-0,25% ili
  • Agrociram (ciram)u koncentraciji 0,25-0,35% ili
  • Diziram 76 WG (ciram)u koncentraciji 0,3% ili
  • Delan 700 WG, Galileo, Fiestau koncentraciji (ditianon) 0,075%.

Kod sorti koje se nalaze u fazi početka cvetanja preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida u cilju suzbijanja prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća:

  • Ciprodex, Neon, Chorus 50 WG (ciprodinil)u koncentraciji 0,05%.

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede