Suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica šljive

monilija sljive PIS

Monilija opasna i za šljivu. Zaštiti pčele! Prednost dati  fungicidima koji su neotrovni za pčele.

Najkritičnija faza svih koštičavih voćnih vrsta, pa i šljive, je faza cvetanja.
 
U fazi cvetanja  dolazi do formiranja roda, sa jedne strane, ali istovremeno u toj fazi taj rod može biti znatno izgubljen, jer monilija značajna bolesti koštičavih voćnih vrsta, ostvaruje zarazu u fazi cvetanja.
 
Dok su cvetovi zatvoreni, oni su  zaštićeni. Otvaranjem postaju osetljivi, jer se zaraza ostvaruje preko centralnog dela cveta – tučka, preko koga se vrši i oprašivanje.

Zaštita 

Za zaštitu šljive od prouzrokovača sušenja cvetova i grančica najčešće se vrše dva tretiranja.

Ponekad, zavisno od vremenskih uslova, potrebno je i dodatno, treće tretiranje. Što znači, da ukoliko želimo efikasnu zaštitu šljive od ove bolesti, faza cvetanja mora da bude „pokrivena“ fungicidima, koji deluju na prourokovača ove bolesti.

Prvo tretiranje obavlja se kada je otvoreno 10-20 % cvetova, drugo u fazi punog cvetanja. Ukoliko period cvetanja šljive prati kišovito i hladno vreme, period cvetanja i faza punog cvetanja se može odužiti, pa je u tim situacijama  potrebno izvršiti još jedno, treće tretiranje.

Prilikom izbora fungicida obratiti pažnju na to da efikasnost nekih fungicida koji se koriste za zaštitu od monilije zavisi od spoljašnje temperature vazduha, pa ukoliko je hladno vreme prednost dati fungicidima koji u takvim vremenskim uslovima dobro deluju.

Pored toga, obzirom da se tretiranje vrši u fazi cvetanja prednost dati  fungicidima koji su neotrovni za pčele, a i tretiranje pomeriti za deo dana kada pčele nisu prisutne na cvetovima šljive, a i cvetovima korovskih biljaka koje su  u zasadu, a pčele ih rado posećuju.

Za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica  šljive mogu se koristiti sledeći fungicidi u koncentracijama po preporuci proizvođača: Signum, Chorus 50WG, Ciprodex, Kubik plus. 

Vesna Nišavić Veljković, dipl. inženjer poljoprivrede
 PSSS Čačak

Foto: PIS 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede