Obuka za proizvodnju sušenog voća i povrća, kombinacija teorijskog i praktičnog rada, na Poljoprivrednom fakultetu
Grupa istraživača sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, predvođeni profesorima dr Ljiljanom Babić i dr Mirkom Babićem, osvojili su tehnologiju i razvili tehniku za kombinovano sušenje voća.
Želja ovog tima je da svoja saznanja prenese u praksu i to kroz obukе za proizvodnju sušenog voća, povrća i srodnih kultura, u periodu od 10. do 13. februara 2014, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u Istraživačkom, edukativnom i proizvodnom centru za sušenje voća i povrća (Laboratorija za biosistemsko inženjerstvo).
PROGRAM obuke za sušenje voća i povrća
Program obuke biće kombinacija teorijskog i praktičnog rada, svaki dan od 8.30 do 14.30 h.
Teorijski deo obuhvatiće poglavlja iz:
- procesa sušenja,
- osobina materijala koji se suši,
- energetike sa posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije,
- tradicionalnih i savremenih tehnologija sušenja,
- kombinovanog sušenja voća,
- tradicionalne i savremene tehnike u pogonima za sušenje voća
- skladištenja, pakovanja i dizajna proizvoda,
- kvaliteta, higijene, organizacije i dr.
Učesnici obuke dobiće literaturu na srpskom jeziku, a nakon završetka obuke polagaće se ispit. Kandidati koji polože ispit dobiće sertifikat o obučenosti u oblasti sušenja voća, povrća i srodnih kultura. Uslov pohađanja obuke je minimalno III ili IV stepen obrazovanja (KV radnik, tehničar, gimnazija ili naviše).
Pročitaj još:
Cilj kursa je da se polaznici osposobe za samostalnu delatnost sušenja voća, povrća i srodnih kultura. Oni će steći teorijska i praktična znanja o kombinovanoj tehnologiji razvijenoj na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, ali i o drugim savremenim tehnologijama (liofilizacija, vakumsko sušenje i sl).
Po završetku polaže se ispit pred stručnom komisijom uz dobijanje sertifikata o završenoj obuci.
Lica sa stečenim sertifikatom, ako žele, moći će sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada da potpišu ugovor o saradnji na primeni kombinovane tehnologije u svom pogonu, uz korišćenje simbola robne marke, permanentnom savetodavstvu, kontroli kvaliteta i drugim vrstama podrške.
Cena obuke je 15.000 din plus PDV. Zainteresovani treba na vreme da se prijave jer je broj polaznika ograničen.
Kontakt:
Prof. dr Mirko Babić ili Milivoj Radojčin, dipl.master
Poljoprivredni fakultet, 21000 NOVI SAD, Trg Dositeja Obradovića 8.
Tel: (021) 485-3441 (dr Mirko Babić); (021)485-3431 (Milivoj Radojčin dipl. master); (021)459-958;
(063) 531-686; (064) 660-17-99, Fax: (021) 459-989,
E-mail: mbab@polj.uns.ac.rs; mradojcin@polj.uns.ac.rs
Foto: pixabay.com