Stono grožđe je traženo i proizvođači mogu obezbediti dobru konkurentnost i siguran plasman.
Gajenje stonih sorti grožđa
Proizvodnja stonih sorti grožđa za upotrebu u svežem stanju, zahteva savremenu tehnologiju uz primenu dodatnih agrotehničkih i pomotehničkih mera u odnosu na proizvodni proces vinskih sorti, navodi Maja Martinov master voćarstva Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.
Koriste se isključivo visoki uzgojni oblici obezbeđeni snažnom potpornom konstrukcijom, koja omogućuje formiranje uskog špalira ili pergole, čime se pospešuje oplodnja, olakšava zaštita i omogućuje bolje sazrevanje grozdova.
Pri izboru lokaliteta za podizanje zasada stonog grožđa, važno je sagledati konkretne agroekološke uslove sredine u kojima će sorta potpuno ispoljiti svoja biološka i organoleptička svojstva u pogledu kvaliteta, prinosa, sadržaja aromatičnih materija.
Sorte
Preporučuju se sorte visoke otpornosti na patogene, pre svega plamenjaču vinove loze (Plasmopara viticola), pepelnicu (Uncinula necator) i sivu trulež (Botritis cinerea).
Na našim terenima takvu otpornost pokazale su sorte:
- Kardinal,
- Muskat Hamburg,
- Afus Ali,
Takođe, otporan je i velik broj Interspecijes hibrida:
- Lasta,
- Karmen,
- Moldova,
- Strašenski i druge, čiji je kvalitet potvrđen brojnim ispitivanjima u našim oglednim i kolekcionim zasadima.
Berba, klasiranje, čuvanje
Tokom sazrevanja u bobicama se odvija niz fiziološko bioloških procesa u vidu sinteza šećera i organskih kiselina čiji se sadržaj znatno povećava uz ubrzan gubitak vlage.
Kada je procenat šećera u bobicama dostigao maksimum, što se dokazuje terenskim refraktometrom ili po mogućstvu širomerom, a sortna svojstva grožđa bivaju najizraženija, treba započeti sa berbom.
Martinov ističe da berbu treba obaviti isključivo ručno, probirno u više navrata, ali uz očuvanje voštane prevlake „pepeljka“ koji bobicama pruža zaštitu i daje svež izgled.
Obrani grozdovi klasiraju se u ekstra, prvu i drugu klasu, a zatim u jednom redu odlažu u plitku ambalažu obloženu hartijom.
Najpovoljniji uslovi za čuvanje grožđa i po nekoliko meseci, jesu rashladne komore sa kontrolisanom atmosferom, temperaturom od nula do -1 stepena Celzijusa, uz visoku relativnu vlažnost vazduha oko 85-90 %, sa ugljen dioksidom oko 2-3 % i kiseonikom do 2 %.
Prema evidentnom deficitu ove voćne vrste na našem tržištu, podizanje zasada vinove loze sa kvalitetnim sortimentom stonog grožđa, proizvođačima može obezbediti dobru konkurentnost i siguran plasman kako na domaćem tako i na stranom tržištu.
Foto: Maja Martinov