Šta posle grada i koje mere nege preduzeti u voćnjaku

grad tuca

Ovih dana smo svedoci čestih pojava tuče leda na teritoriji cele Srbije.

Znamo kolike su štete kada udari led po poljoprivrednim kulturama, a posebno kod voćnih vrsta. Ovo je veoma važno za voćare, jer šteta od leda kod voćara se ne ispoljava samo u godini tuče već se to prenosi na naredne godine, a ako su mladi zasadi  i led veće krupnoće, ove posledice mogu biti trajne do kraja eksplotacije istih. Iz ovih razloga potrebno je preduzeti više mera kako bismo sanirali štete od leda.
 
Kao prvo treba u roku od 24 h izvršiti tretiranje, a najkasnije za 48 h, pogodnim preparatima protiv pojave truleži i drugih bolesti. Preparati  koji se koriste su sistemici kombinovani sa preparatima na bazi bakra.
 
Od sistemika obično se koristi Signum 0,1 %, Bravo 2 %, Switch 0,08 %, Sumilex 0,15 %, Ronilan 0,15 % i dodaje se Cuprazin 0,20 % ili Cupraxat 0,25 %.
 
Pored ovih preparata potrebno je dodati i neko foliarno đubrivo npr. N:P:K = 20:20:20, 14: 11:25 i dr. u koncentraciji 0,3 % do 0,5 %.
 
Pored ovih hemijskih mera potrebno je sanirati voćnjak odstranjivanjem jako oštećenih ili slomljenih grana,
 
Kod mladih zasada u I i II godini ako se desi tuča jačeg intenziteta, a rane budu duboke, i desi se u periodu prvog prirasta, preporučuje se odstranjivanje celog stabla do spojnog mesta sa podlogom. Sa dobrom negom možemo da isforsiramo da isti nadohnadi ponovni prirast i bude spreman za zimski period.
 
Tučen voćnjak je kao bolestan čovek, pa mu je potrebna i veća pažnja. Ne treba da se doyvoli jača pojava korova. Treba češće vršiti površinsku obradu zemlišta radi sprečavanja gubljena vlage i ako je period kišni, bilo bi poželjno isti prihraniti N đubrivom u količini od 200 kg po 1ha.  Ako imamo uslova za navodnjavanje ovu meru možemo ponoviti preko sistema za navodnjavanje.Efekti ove mere su izuzetno povoljni.
Pripremio: Duško Jovanović
psss.rs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede