Pravilnik o IPARD podsticajima za investiciju u fizičku imovinu

IPARD logo beli

Donet Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donelo je Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (Objavljeno u „Službenom glasniku RS”, broj 84/17  od 20. septembra 2017. godine). Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju lica koja ostvaruju pravo na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, u okviru IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014 –2020. godine, iznos IPARD podsticaja, kao i uslovi, način i postupak sprovođenja IPARD programa za IPARD podsticaje.

Ko ima pravo na podsticaje?

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruje:

1) preduzetnik;
2) privredno društvo;
3) zemljoradnička zadruga

Za koje sektore se ostvaruju podsticaji?

Podsticaji se dodeljuju za investicije u preradu i marketing u sledećim sektorima:

1) mleka;
2) mesa;
3) voća i povrća.

IPARD podsticaji utvrđuju se u iznosu od 50 % od vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost.

Za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, IPARD podsticaji utvrđuju se u dodatnom iznosu od 10 % preko navedenog procentualnog iznosa.

Vrednost prihvatljivog opšteg troška ne može preći iznos od 12 % od vrednosti prihvatljivih troškova predmetne investicije.

Vrednosti investicija

Korisnik IPARD podsticaja ostvaruje pravo na IPARD podsticaje, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, u okviru sledećih granica:

1) za sektor mleka u iznosu od 10.000 do 2.000.000 evra;
2) za sektor mesa u iznosu od 10.000 do 1.000.000 evra;
3) za sektor voća i povrća u iznosu od 10.000 do 1.000.000 evra.

Korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom od 2.000.000 evra u periodu sprovođenja IPARD programa.

Pravilnik možete preuzeti OVDE

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede