Počelo piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca. Pregledajmo zasade!

sljivin smotavac na plodu

U zasadima šljiva registrovan početak piljenja larvi druge generacije šljivinog smotavca. 

Savet zaštitara bilja Prognozno-izveštajne službe je da voćari pregledaju zasade šljiva i sprovedu mere zaštite primenom insekticida Coragen 20 SC u koncentraciji 0,02 %.

DA SE PODSETIMO

Šljivin smotavac (Grapholita funebrana) je raširen svuda gde se gaji šljiva.

U pojedinim godinama pričinjava velike štete oštećujući preko 60 % plodova. Naročito je štetna druga generacija, jer oštećuje plodove pred berbu. Crvljivi plodovi ranije dozrevaju i mogu se koristiti samo za proizvodnju rakije.

Ovaj leptir ima dve generacije godišnje. Prezimljava gusenica u kokonu ispod popucale kore stabla, debljih grana i u drugim zaklonima.

Preobražaj u lutku je krajem marta, a leptiri izleću u aprilu, maju i početkom juna.

Leptiri prve generacije polažu jaja kada plodovi dostignu veličinu lešnika.

Ženka polaže jaja na plodovima ili na lišću u blizini plodova. Posle piljenja gusenice se ubušuju u plod. Plod prestaje sa rastom, dobija plavičastu boju i otpada.

sljivin smotavac plod

Na mestima ubušivanja gusenice javljaju se kapljice smole, po čemu se lako mogu uočiti napadnuti plodovi. U jednom plodu može biti više gusenica. Nakon završenog razvoja gusenice odlaze u pukotine kore pri osnovi stabla gde se preobraze u lutku.

Let leptira druge generacije počinje sredinom jula. 

Intenzitet napada šljivinog smotavca može se smanjiti sakupljanjem i uništavanjem „crvljivih“ plodova, kao i struganjem i uništavanjem stare ispucale kore. 

Hemijske mere borbe se izvode u vreme piljenja gusenica, a pošto je let leptira dosta razvučen moraju se obaviti dva tretiranja. Upotrebljavaju se registrovani preparati.            

Foto: PIS                                                 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede