Opadanje plodova tokom zametanja i kasnije tokom razvoja kod jabučastih i koštičavih voćaka je normalna pojava.Kada se javi u ranoj fazi i kada je umerenog inteziteta, opadanje može biti veoma korisno jer smanjuje konkurenciju između preostalih plodova na stablu i na taj način doprinosi povećanju kvaliteta ploda, pre svega njihovoj krupnoći.
Ako je opadanje jačeg intenziteta, posebno pred berbu, veoma je štetno jer umanjuje prinos, a samim tim i rentabilnost proizvodnje.
Periodi opadanja plodova
Plodovi masovno mogu da opadaju u tri jasno određena perioda ili talasa. Uzorci mogu biti biološkog i ekološkog karaktera.
Prvi talas dešava se tokom prve dve nedelje posle navršenog cvetanja. Izazvan je biološkim i ekološkim činiocima.
Drugi talas dešava se tokom maja i početkom juna meseca (junsko opadanje). Traje dve do četiri nedelje.
Na intenzitet opadanja utiču biološki i ekološki činioci.
Treći talas se može javiti neposredno pred berbu. Opadanje plodova u ovom periodu je veoma štetno, plodovi udaraju o zemlju, mehanički se povređuju i postaju neupotrebljivi u svežem stanju. Opadanje plodova u ovom periodu može da bude i sortna osobina.
Pored navedenih činilaca, opadanje može biti izazvano i parazitnom mikroflorom.
Kod velikog broja sorti šljive prisustvo virusa šarke može izazvati masovno opadanje plodova. Takođe i brojni insekti izazivaju opadanje nedovoljno zrelih plodova.
Jocić Dejan