Kasno jesenje i rano prolećno plavo prskanje voćnih vrsta

vocnjak u jesen okrecena stabla

Kasno u jesen, posle opadanja lišća kod svih koštičavih voćnih vrsta, a obavezno kod breskve, nektarina, šljive i višnje,

vocnjak u jesen okrecena stabla

potrebno je obaviti kasno plavo prskanje u cilju smanjenja potencijala prouzrokovača bolesti, kao što su kovrdžavost lista breskve i nektarine, monilioze, šupljikavosti lista šljive i višnje i rogača na šljivi.

Pre tretiranja preporučuje se detaljan zdravstveni pregled voćaka i odstranjivanje osušenih, polomljenih grana, mumificiranih plodova, pri orezivanju voćnjaka.

Uništavanjem ili zaoravanjem opalih listova smanjuju se populacije patogena i štetočina. Kod jabučastih voćaka posebno treba obratiti pažnju na osušene grane i rak rane, jer se sa tih mesta širi prouzrokovač bakteriozne plamenjače (Erwinia amilovora) kada mu uslovi odgovaraju za razvoj i širenje. Stoga,u toku rezidbe treba odstraniti obolele grane(na kojim su ostali sprženi listovi) na već poznati način: grane odsecati od mesta oboljenja prema stablu 40–60 cm i spaliti ih.

Za dezinfekciju alata koristiti 96 % alkohol, a rane premazati 1 % rastvorom bakarnih preparata. Posle rezidbe, izvršiti prskanje (kupanje) voćaka bakarnim preparatima.                                       

Autor: Nenad Stefanović, dipl. inž.

psss.rs

MOŽDA VAS INTERESUJE I Zaštita stabala voća od zečeva

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede