Kako čuvati poljoprivredne mašine kada nisu u radu – saveti

oranje Vrsac

Poljoprivrednim mašinama možemo produžiti vek ukoliko ih na pravi način čuvamo u periodu kada nisu u radu. 

Kada završimo sa radovima u poljima, voćnjacima, vinogradima, povrtnjacima ne smemo zaboraviti da mašine, koje su „naša desna ruka“ tokom dugih dana intenzivnih poslova, na pravilan način konzerviramo. U protivnom, destruktivni procesi vrlo brzo napraviće štetu na pojedinim delovima mašina i onemogućiti njihov rad u narednoj sezoni, a nama nametnuti dodatne troškove za neophodne popravke.

Kako da sačuvamo poljoprivredne mašine? Pročitajte nekoliko saveta dip. inženjera poljoprivrede Dejana Tonića (psss.rs).

Ako se poljoprivredna mehanizacija kada je van sezone nepravilno čuva onda drveni delovi trunu, a metalni korodiraju. Ovi procesi se odvijaju vrlo intezivno ako se mašine ostavljaju u uslovima povišene vlažnosti vazduha.

Konzervacija

Za borbu protiv korozije i truljenja primenjuje se farbanje ili nanošenje masnog sloja po površini, odnosno po pojedinim delovima mašina. To je konzervacija i sprovodi se pošto se dobro očiste oštećeni delovi i mesta od korozije.

Farbanje se vrši po suvom vremenu, a površina metala treba da bude prethodno dobro očišćena, kako bi farba ili zaštitna mast mogle bolje da prionu uz površinu na koju se nanose.

Najbolje je kada se mašine čuvaju u zatvorenom prostoru. Ako nedostaju prostorije za smeštaj mašina, onda se može pristupiti kombinovanom smeštaju.

Sa mašina koje se smeštaju na otvorenom prostoru demontiraju se funkcionalni delovi i oni koji su podložni koroziji, zatim se isti konzerviraju i smeštaju u zatvorene ili pokrivene prostore. 

Čuvanje mašina na otvorenom prostoru zahteva brižljivu konzervaciju i znatno više materijala nego pri čuvanju u zatvorenom prostoru. Posle obavljene konzervacije mašine se uvijaju plastičnim folijama kako bi se smanjio negativan uticaj padavina i spoljašnje vlage. 

U zavisnosti od perioda, čuvanje mašina možemo podeliti na sezonsko i zimsko.   

Sezonsko čuvanje

U našim uslovima sezonsko čuvanje može da traje od jednog do tri meseca.

Na primer, posle prolećnih radova mašine se smeštaju i čuvaju do ponovne upotrebe u letnjem ili jesenjem periodu.

Zimsko čuvanje

U zimskom periodu mašine se čuvaju u zatvorenim prostorijama. Za tu svrhu se izgrađuju posebni građevinski objekti kao što su hangari, nastrešnice i garaže. Pre ostavljanja na zimsko čuvanje mašine se detaljno očiste od zemlje, prašine, masti i biljnih ostataka, a zatim se premazuju specijalnom antikorozivnom masti.

Upotreba istrošenog ulja i dizel goriva kao antikorozivnog sredstva je vrlo štetna. 

Istrošeno ulje i dizel gorivo sadrže veliki procenat jedinjenja sumpora (5 % i više) koja u kontaktu sa kiseonikom iz vazduha stvaraju sumporni oksid, koji nagriza metalne površine mašina.

Usled toga, posle 20-30 dana pojavljuju se na površini brazdice i pukotine kao rezultat razornog dejstva navedenih jedinjenja. Zbog toga se preporučuje isključiva primena antikorozivnih sredstava koja su specijalno namenjena za konzerviranje mašina.          

Pre odlaganja  mašina na zimsko čuvanje vrši se detaljan pregled ispravnosti i utvrđuje tehničko stanje mašina.                                          

Traktori

– Predhodno se sa traktora skidaju dodaci, koji su služili da poboljšaju njegove eksploatacione karakteristike (tegovi, dodatni rezervoari…).

– Zatim se skidaju akumulator i ventilatorski kaiš.

– Traktori se podižu na naslone (klocne) radi rasterećenja pneumatika. Pritisak vazduha u pneumaticima se smanjuje na 70-80 % od normalnog.

Plugovi

– Pred zimsko skladištenje plugovi se prethodno detaljno očiste, a zatim se radni delovi premažu antikorozivnim sredstvom, a ostali delovi se ofarbaju.

– Crtala se skidaju, čiste i peru, a zatim se premazuju antikorozivnim sredstvom i ponovo montiraju na svoja mesta na plugu.

– Plug se postavlja na naslone (klocne) u horizontalan položaj.

– Opruge za regulisanje se opuštaju da ne budu u napregnutom stanju.

Na sličan način se postupa i sa drugim mašinama za obradu zemljišta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede