Kako pomoći biljkama da lakše prebrode stresne uslove niskih temperatura

vocnjak kajsija pocetak cvetanja

Narednih dana su u najavi temperature između 15-20°C, što će ubrzati razvoj biljaka.

S druge strane, posle vikenda nekoliko dana se prognoziraju niske temperature. U uslovima niskih temperatura postoji opasnost da dođe do oštećenja cvetova breskve, kajsije i drugih voćnih vrsta koje će biti u cvetanju. Takođe, rasađene biljke u plastenicima bez grejanja mogu da pretrpe izvesna oštećenja.

U uslovima kada niske temperature kratko traju, u izvesnoj meri se može njihov štetni uticaj smanjiti primenom specifičnih biostimulatora, koje često poljoprivrednici nazivaju biljni antifriz.

Jedna od najefikasnijih kombinacija biostimulatora EPIN EKSTRA + ACTIVEG 5-8-10. Doza primene u voćarstvu je EPIN EKSTRA 100-200 ml/ha + ACTIVEG 5-8-10 u količini 3-5 l/ha, a u povrtarstvu je doza EPIN EKSTRA 5 ml/10 l + ACTIVEG 5-8-10 50 ml na 10 litara vode.

EPIN EKSTRA sadrži biljni hormon 24 epi-brasinolid koji pokreće sve enzime u biljci i povećava otpornost na stres izazvan niskom temperaturom, dok ACTIVEG 5-8-10 sadrži kompleks aminokiseline koje generalno pomažu biljci da lakše prevaziđe stres.

Preporučuje se dvokratna primena. Optimalno vreme primene ove kombinacije je 1-2 dan pre najavljenog stresa i drugi tretman odmah posle stresa nastalog od niskih temperatura.

Treba uzeti u obzir da ukoliko su temperature izuzetno niske i traju dugo ne postoje preparati koji mogu da spreče izmrzavanje cvetova voća, mladih izniklih biljaka povrća ili zametnutih plodova voća.

Izvor: Galenika Fitofarmacija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede