Podmlađivanje voćaka i nega starih zasada. Obnoviti rodnu površinu krune, produžiti rodnost i poboljšati kvalitet plodova.
Podmlađivanje voćaka je pomotehnička mera koja se primenjuje u ekstezivnoj proizvodnji kajsije kod stabla koja se ne režu redovno.
Kod ovakvih stabla dolazi do ogoljavanja unutrašnjosti krune i odumiranja obrastajućeg drveta, a rodnost se premešta na periferiju krune. Takođe je izraženo značajno smanjenje prinosa i pogoršanje kvaliteta plodova.
Cilj podmlađivanja je da se oštrom rezidbom obnovi rodna površina krune, produži rodnost i poboljša kvalitet plodova, podseća Suzana Jerkić dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva PSSS Vranje.
Podmlađivanje kajsije
Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, jer ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka.
Podmlađivanje je ekonomski opravdano u slučaju kada zasad nije previše proređen usled prevremenog sušenja stabla (apopleksije). Pored toga potrebno je da stabla budu još uvek zdrava i vitalna.
Stepen rezidbe je utoliko oštriji ukoliko su stabla starija i više zapuštena.
Pročitaj još:
- Kombinovana sadnja voćnih vrsta, nekoliko saveta
- Prijavljivanje za subvencije za podizanje voćnjaka i hmeljarnika do 17. avgusta
- Keserović: Kiše smanjuju rod voća - smanjenje za oko pet odsto
- Proređivanje plodova jabuke, važna pomotehnička mera u voćnjacima
- Zelene operacije u vinogradu u šest tačaka za dobar rod grožđa
Kod mlađih stabla primenjuje se blaža rezidba.
Skeletne grane se obično prekraćuju do 1/3 njihove dužine. Uklanja se drvo starosti dve do pet godina a prekraćivanje se izvodi iznad jednog dobro razvijenog bočnog i vitalnog letorasta.
Kod starijih i više zapuštenih voćaka primenjuje se oštrija rezidba.
Skeletne grane se prekraćuju za ½ njihove dužine, a u nekim slučajevima i više.
Preporučuje se da se ovakvo podmlađivanje obavi postepeno u toku 2-3 godine.
Podmlađivanje se može obaviti u dva termina: rano u proleće, posle kretanja vegetacije ili u toku leta, po završetku berbe plodova, savetuje Jerkić.
Skraćivanje grana se izvodi motornom ili ručnom testerom ili velikim voćarslim makazama.
Preseke treba zagladiti nožem i premazati kalem-voskom.
Kako negovati stare zasade voća?
Uzdužno paranje kore