Đubrenje zasada brusnice početi u aprilu kada se pojave novi prirasti

brusnica zrela 2
Sa đubrenjem brusnice se počinje od aprila kada se pojave novi prirasti.

Prinos i kvalitet brusnice zavisi od primene đubriva u zasadu. U nastavku nekoliko saveta Suzane Jerkić dipl. inženjera PSSS.

Đubrenje zasada brusnice

Četri fenofaze su ključne za primenu đubriva u zasadu brusnice:
– cvetanje,
– zametanje,
– rast ploda i
– diferencijacija cvetnih pupoljaka.
 
Azot, fosfor i kalijum su tri elementa koja se najčešće dodaju u zasadima brusnice, pošto su to i elementi koji se u najvećim količinama i iznose iz zasada tokom berbe.
 
Brusnica preferira amonijačnu formu azotnih đubriva, zbog čega se dodaje UREA , ali se mogu koristiti i organska đubriva koja se razlažu i daju amonijum jone.
 
Preporučena količina 5-10 kg čistog azota (UREA ili amonijumsulfat) u kombinaciji sa 50-100 kg/ha NPK đubriva (10-20-20 ili 12-24-12 ili 14-14-14).
 
Aplikaciju treba vršiti svake 2-3 nedelje sve do sredine avgusta. Nakon toga poželjno je prestati sa đubrenjem azotom, kako bi biljke očvrsle i pripremile se za zimsko mirovanje.

Kako đubriti zasade brusnice na kiselim zemljištima?

Zemljište kisele reakcije na kojima se uzgaja američka brusnica su često siromašna fosforom zato što je on vezan za gvožđe i aluminijum u zemljištu i često ne može biti oslobođen.
 
Zbog toga je potrebno optimizirati količinu fosfora koja se unosi u zemljište kako bi se ostvario visok prinos i istovremeno izvršilo potapanje zasada uz očuvanje kvaliteta vode.
 
Jedna od preporučenih normi đubrenja je dodavanje 56-112 kg/ha čistog fosfora.

Primena kalijuma u jesen

Kalijum je važan element za povećanje krupnoće, boje i održavanje kvaliteta ploda, ali nije limitirajući za uzgoj brusnice.
 
Njegova primena je posebno poželjna (oktobar) da bi se povećala otpornost tkiva prema niskim temperaturama.
 
 
 

 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede