Plodovi aronije se beru kada postanu sočni, sjajni i skoro crne boje. Zrenje nastupa u avgustu, a berba može potrajati u toku meseca.
Zreli plodovi ne trule, nema crvljivosti i teško otpadaju tako da mogu ostati na biljci i do mesec dana po sazrevanju, a da pri tome ne gube na kvalitetu.
Optimalno vreme berbe bi bilo kad je procenat suve materije u plodu dostigao vrednost 20–22 %.
Najbolji pokazatelj zrelosti je boja kratke peteljke koja drži plod i koja se menja iz zelene u svetlo crvenu.
Plodovi imaju čvrstu pokožicu i otporni su na oštećenja pri manipulaciji.
U punoj rodnosti prinos aronije i do 15 kg po biljci
Dobra osobina aronije je redovna rodnost.
Ova voćna vrsta počinje da rađa u trećoj godini, dajući oko 0,3-0,5 kg po biljci. U periodu od pete do sedme godine, pri jednakoj gustini žbuna, dobijamo 8-10 kg po biljci, da bi u devetoj – desetoj godini, u periodu pune rodnosti, prinos dostigao i do 15 kg po biljci.
U plodu se nalazi par komada vrlo sitnog semena.
U zavisnosti od namene, plodovi se mogu brati u pvc buradima od 110 ili 220 kg, ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Ako čuvamo bobice aronije u sanducima nekoliko dana nakon berbe one ne propadaju, a dobro podnose i duga putovanja i transport.
Napred pomenuto nam govori da možemo da sakupimo plodove sa različitih plantaža i isporučimo čitavu količinu u fabriku za preradu.
Sveže bobice, dobro ubrane i uskladištene na hladnom odmah posle berbe mogu stajati nekoliko nedelja a da ne šteti njihovom kvalitetu.
Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno.
Gubitak vode biljka nadoknađuje dopunjavajući plod svežom hranom, sve dok je list zelen i fotosinteza moguća.
Stajanjem plodovi dobijaju na kvalitetu, slađi su i hranljivi su, i manje su gorki. Ako su izloženi jakom suncu, suše se i opadaju.
Navodnjavanje i orezivanje za stabilan prinos aronije
Suša je najveći neprijatelj svih biljaka pa i same aronije, te se navodnjavanjem osigurava visok i stabilan prinos po godinama.
Orezivanjem grana starih 5-7 godina podmlađuje se rodni deo biljke i osigurava dobar prinos.
Veoma je otporna je na bolesti i štetočine i kao takva aronija je idealna biljka za gajenje u tzv. organskoj ili ekološkoj proizvodnji. Zahvaljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana), plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, džemova,želea.
Sanja Čokojević, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva, PSSS
foto: pixabay.com