Претрага
Претрага

Nacionalna izložba stoke – Kvalitet na rekordno visokom nivou

Ovogodišnja Nacionalna izložba stoke s izložbom genetskih potencijala predstaviće više od 800 grla konja, goveda, ovaca i koza Predsednici komisija za ocenjivanje su složni: kvalitet...

Galenika

Ovogodišnja Nacionalna izložba stoke s izložbom genetskih potencijala predstaviće više od 800 grla konja, goveda, ovaca i koza

Predsednici komisija za ocenjivanje su složni: kvalitet svih primeraka ove godine je na rekordno visokom nivou.

– Kvalitet izloženih grla je izvanredan i moram da istaknem da poslednjih nekoliko godina nismo imali ovako jaku konkurenciju obe rase izloženih goveda, koje su najdominantnije: holštajnfizijska i simentalska – rekao je predsednik Komisije za govedarstvo Denis Kučević.

Po njegovim rečima, odgajivači su se potrudili da pred komisije izvedu veliki broj grla visokog kvaliteta.

– U svim kategorijama su napravili dobru konkurenciju i otežali rad komisiji, a na zadovoljstvo svih prisutnih i struke, jer možemo da se pohvalimo primercima s kojima se može ići na bilo koji međunarodni sajam – rekao je Kučević.

poljoprivredni sajam goveda i ljudi

Među govedima, na ovogodišnjem sajmu prisutne su i limuzin, angus, šarole, hereford, belgijsko goveče, kao i bivoli autohtone rase. Izloženi su i konji, a prema rečima stručnog žirija, vidan je napredak kada je reč o pripremi izložbenih konja, ali i njihovih predvodnika, te su zadovoljeni svetski kriterijumi u ovoj oblasti.

– Ovo je praznik za lipicanere u Srbiji i Vojvodini – istakao je predsednik Komisije za ocenjivanje konja mr Ivica Mandić, inače međunarodni sudija za lipicanersku pasminu. – Kvalitet grla je stabilan, čak je u blagom porastu. Danas radimo s mladim kobilama od tri do šest godina i veliki broj grla zaslužuje da uđe u dalji uzgoj. Raduje me što je populacija lipicanera u Srbiji stabilna, a da se kvalitet podiže. Sve to, sigurno je, daje podstrek uzgajivačima.

Izvor: sajam.net

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno