Održan 13. seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije

seminar 13

13. seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije održan je u Vrnjačkoj Banji. „Blagostanja radi, mudri domaćine shvati ravnotežu sa prirodom moraš imati“

U organizaciji Instituta za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda i Centra za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i proizvođača iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, u periodu od 13. do 15 decembra 2021. godine održan je 13. seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije, u Vrnjačkoj Banji, sa motom: „Blagostanja radi, mudri domaćine shvati ravnotežu sa prirodom moraš imati.“

Učesnici Seminara bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Srpske akademije nauka i umetnosti – Odbora za selo, Privredne komore Srbije, Ambasade Kraljevine Holandije, Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Republike Makedonije, Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Republike Srbije, fakulteta i instituta, opština i udruženja poljoprivrednih proizvođača, međunarodnih organizacija, medija i drugi brojni gosti.

Seminar je otvorio dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. Skup su pozdravili i učesnicima se obratili gospodin Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gospodin Koen van Ginnneken, ataše za poljoprivredu Kraljevine Holandije u Beogradu, Prof. dr Zorica Vasiljević, član Odbora za selo, Srpske akademije nauka i umetnosti i Igor Hrovatič, predsednik mreže savetodavnih službi jugoistočne Evrope. Svečanom otvaranju skupa prisustvovao je gospodin Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Seminar uz izložbu tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda

brendovi

Svečano otvaranje ovogodišnjeg seminara oplemenila je izložba tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda kao i postavka izložbe postera na temu „Budući brendovi iz Srbije“, u cilju promocije tradicionalnih biljnih i animalnih proizvoda, specifičnih za područje rada svake PSSS, koji se prepoznaju kao budući brend Srbije.

Ovogodišnjem Seminaru prisustvovalo je oko 400 učesnika, od kojih je seminar uživo pratilo oko 300 i u on lajn okruženju oko 100, koje su predavači kroz plenarna predavanja i interaktivne radionice za ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo, zaštitu bilja i agroekonomiju upoznali sa aktuelnim temama iz oblasti savetodavstva i poljoprivredne struke. U skladu sa motom, teme su bile posvećene unapređenju konkurentnosti gazdinstava kroz dodavanje vrednosti biljnim i animalnim proizvodima, digitalizaciji, preciznoj poljoprivredi, klimatskom promenama, ulozi savetodavstva na polju agroekologije i drugim aktuelnim temama.

Posebna pažnja bila je posvećena aktivnostima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sektora za ruralni razvoj, kao i Pokrajinskog sekretarijata za Poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, u funkciji razvoja poljoprivrede kroz delovanje Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi. Održan je i Okrugli sto „Digitalizacija u poljoprivredi Srbije – stanje i perspektiva“.

Tekst i foto: psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede