ZSV: Uvesti subvencije od tri dinara po kilogramu pšenice predate u silose

psenica kipovanje

ZSV: Tražiti od države da se hitno uvedu subvencije od tri dinara po kilogramu pšenice za svu količinu koja se preda u registrovane silose.

Na sednici Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), koja je održana u Senti, razmatrana je kalkulacija cene koštanja i uslova za otkup pšenice roda 2017. godine.

Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine cena koštanja proizvodnje pšenice roda 2017. godine iznosi 22,60 din/kg za procenjeni prinos pšenice od 4500 kg/ha.

Na sednici je istaknuto da će očekivana tržišna cena koja se sada najavljuje u iznosima između 15 i 17 din/kg biti značajno ispod cene proizvodnje pšenice, te da prodaja po tržišnim cenama za proizvođače znači čist gubitak.

Postavljeno je pitanje da li će uopšte postojati interes za jesenju setvu pšenice, pri čemu je uočljiv trend pada površina pod ovom kulturom već godinama unazad dovodi u pitanje postojanje interesa za jesenju setvu pšenice.

Tri dinara subvencije za kilogram pšenice koja bude predata u registrovane silose

Imajući u vidu niske podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, nedostatak državne podrške u vidu interventnih cena, kao i dugotrajnu nebrigu o tržištu pšenice, koje čine domaće proizvođače nekonkurentnim u odnosu na proizvođače iz okruženja, zaključeno je da se traži od države da se hitno uvedu subvencije od tri dinara po kilogramu pšenice za svu količinu koja se preda u registrovane silose.

Navedenom merom ublažili bi se gubici proizvođača pšenice, favorizovao bi se promet pšenice u regularnim tokovima, od čega bi korist imala i država, zaključeno je na održanoj sednici ZSV.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede