Manja ponuda žitarica, negativan cenovni trend. Pšenica i kukuruz oko 23 dinara

izvoz zitarica

Tokom prošle nedelje na tržištu žitarica beležila se manja ponuda u odnosu na tražnju. Kukuruz je i dalje najtrgovanija roba.

Izuzetno slaba aktivnost na strani tražnje, na tržištu soje, uticala je da ova uljarica i dalje zauzima veoma mali udeo u ukupnom nedeljnom trgovanju. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend, ali je, statistički, obim prometa za 53,01 % veći u odnosu na prošlonedeljni. Ukupno je trgovano 3.175 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 85.852.750,00 dinara.

jecam-zitarica

Ponuda žitarica

Na tržištu kukuruza, početak nedelje obeležila je velika aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje. Od sredine nedelje dolazi do promene dinamike, kada je prvenstveno zabeležena tražnja manjih količina kukuruza, a zatim i slabija ponuda. Ipak, najveći udeo u trgovanju, drugu nedelju za redom, zauzima ova žitarica. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg bez PDV-a.

Ponder cena iznosi 22,57 din/kg bez PDV-a (24,83 din/kg sa PDV-om), što je pad od 0,79 % u odnosu na sedam dana ranije. Cena je, pored pariteta prodaje, u mnogome zavisila i od toga da li je ponuđena roba imala analizu na aflatoksin. Krajem nedelje prisutna je bila i ponuda robe sa povećanim procentom vlage (do 16%), a berzanski ugovor zaključen je po ceni od 21,40 din/kg bez PDV-a.

Kada je u pitanju pšenica, slaba aktivnost ponuđača bila je prisutna tokom cele protekle nedelje. Strukturu kupaca činili su trgovci i izvoznici, a tražnja je bila usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12%. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom opsegu od 23,00 do 23,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 23,16 din/kg bez PDV-a (25,47 din/kg sa PDV-om), što je za 5,48% manje u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu.

soja zrno na tacni

Soja zauzima veoma mali udeo u ukupnom nedeljnom trgovanju

Početkom nedelje sojino zrno nuđeno je po 61,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, dok je tražnja u potpunosti izostala. Kako je nedelja odmicala, slaba tražnja (ili njen izostanak) dovela je do ponuda na nižem cenovnom nivou, što je krajem nedelje rezultiralo zaključenjem ugovora.

Sojino zrno sa 2% nagorelih zrna prometovano je po jedinstvenoj ceni od 56,30 din/kg bez PDV-a (61,93 din/kg sa PDV-om),uz obračun kvaliteta.

Veštačko đubrivo UREA, ruska, granulisana, u pakovanju 500/1, trgovana je po 58,71 din/kg bez PDV-a ( 499 eur/t bez PDV-a) na paritetu CPT kupac. Suncokretova sačma sa 33% proteina prometovana je po 38,50 din/kg bez PDV-a, podaci su Produktne berze.

Svetske berze

Učesnici na tržištu su početkom nedelje bili na oprezu zbog razlika u ceni između evropske i ruske robe. Što se tiče vremenskih prilika, dok su povoljne za useve u Evropi, situacija u Americi se pažljivo prati zbog suše u oblastima ozime pšenice i u oblastima gde preti da dovede do kašnjenja setve. Logistički problemi zabeleženi tokom protekle godine, zbog konflikta između Ukrajine i Rusije, podstakli su uvoz velike količine žitarica u EU, naročito u susedne zemlje istočne Evrope. Situacija destabiliše lokalna tržišta zbog priliva robe i lokalnih skladišnih i logističkih kapaciteta.

Evropska komisija je svoju procenu izvoza meke pšenice ostavila nepromenjenom na 32 mil t, sa proizvodnjom 2022. od 126 mil t. Proizvodnja kukuruza je takođe ostala nepromenjena na 52,1 mil t, kao i uvoz na 23 mil t. Cene uljane repice su juče pale prateći ulja, posle rasta zabeleženog u prvoj polovini nedelje. Evropska komisija je povisila uvoz uljane repice na 6,2 mil t. Očekuje se da

Ukrajina poveća površine pod uljaricama da bi kompenzovala pad površina pod žitaricama zbog konflikta, ali takođe i zbog loših uslova prošle jeseni.

Čikaške cene se polako oporavljaju od prošlomesečnog pada. Prema USDA stanje useva ozime pšenice u Kanzasu, je samo 19% dobro do odlično. Pogoršanje rejtinga useva je takođe primetno u Teksasu i Koloradu. Međutim, neke druge savezne države pokazuju poboljšanje. Ukupno, američko tržište jača, iako svaka roba ima koristi od različitih elemenata. Kod pšenice, situacija ostaje vrlo delikatna u južnim Velikim ravnicama, gde su suvi uslovi i rejting useva ostaje ukupno loš. Kod kukuruza, serija dobrih prodaja se nastavlja. Soja je takođe snižena, zbog razočaravajućih nedeljnih prodaja od 352.100 t.

Argentinske vlasti su odlučile da kreiraju takozvani sojin dolar, koji ne bi bio vezan za zvanični kurs pezosa. Američke namere setve trgovci procenjuju na 88 mil ejkr. Pšenica je takođe slabila, u kontekstu konkurencije ruske robe uprkos glasina o garantovanoj minimalnoj ceni od strane ruskih vlasti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede