Žetva suncokreta pri kraju, cena stabilizovana na oko 35 din/kg

U danima kada je žetva suncokreta pri kraju, žetva soje na početku, uz očekivanje žetve kukuruza, logično je da se cene ove tri, uz pšenicu najzastupljenije ratarske kulture, još nisu izdefinisale na tržištu.

Uočljivo je veliko tržišno odmeravanje snaga što bitno utiče i na obim prometa.

Preko Produktne berze u Novom Sadu u prethodnoj sedmici prometovano je ukupno 450 tona robe, što je u odnosu na količinski promet u prethodnoj nedelji manje za 10 %. Vrednost robe koja je prodata preko berze je iznosila 9.754.250 dinara ili za 38,16 % manje nego prethodne nedelje.

Blagi porast cene pšenice

Žetva pšenice je uveliko iza nas i shodno tome situacija na tržištu ove robe se odvija u skladu sa uobičajenim očekivanjima.

Posle velike ponude u toku žetve, što je rezultiralo sezonski najnižom cenom, dva meseca posle tog tržišnog udara na strani ponude, cena je počela polako da raste. Prosečna registrovana cena na novosadskoj berzi u protekloj nedelji je iznosila 16,64 din/kg (15,13 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 2,23%.

Očekuju se jako dobri prinosi kukuruza

Nalazimo se na pragu jedne od najboljih žetvi kukuruza u poslednjih deset godina. Procene prinosa novog roda su veoma optimistične i to ne samo kod nas već i u svetu. Iz tih razloga približavanjem žetve, cena kukuruza prošlogodišnjeg roda je u osetnom padu. U protekloj nedelji registrovana je cena od 19,80 din/kg (18,00 bez PDV) i to je za čitavih 10,45 % manje u odnosu na cenu kukuruza u prethodnoj nedelji. U narednom periodu sve do početka berbe očekuje se dalji pad cene, do momenta kada se izdefiniše cena novog roda.

Blagi rast cene suncokreta, lagana stabilizacija 

Tržište suncokreta se polako stabilizuje. Posle mnogo nedoumica, licitiranja, pritisaka, cena ove robe je našla svoju pravu meru na nivou od 38,50 din/kg (35,00 bez PDV). U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je rast od 1,74 %.

Iskustvo nam govori da će uskoro ova roba, nažalost, da zavši svoju tržišnu epizodu koja traje samo toliko koliko traje žetva.

Slab tržišni kapacitet naših paora koji uzgajaju ovu kulturu navodi na potrebu da se pronađu modaliteti kako bi našim proizvođačima omogućili da ovom robom trguju tokom cele godine kao što je slučaj sa ostalim robama. U protivnom, svaki put će biti pred svršenim činom u sučeljavanju sa uljarama po principu “uzmi ili ostavi”, što svakako proizvođačima ne ide u prilog.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede