Više novca za traktore – klima se izdvajanje za osiguranje

traktor nov na sajmu paori

Izmenom Uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju bespovratan iznos novca za nabavku traktora biće povećan,

utvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i iznosiće 1.110.500.000 dinara, što je za oko 900.000 miliona više od prethodnog plana. Za povećanje ovog izdvajanja smanjen je iznos za podsticaje u biljnoj proizvodnji (za mineralno đubrivo), koji će sada iznositi 2.961.128.000 dinara. Ovo se moglo i očekivati, jer prošle godine novac za biljnu proizvodnju nije iskorišćen.

Prema ovoj odluci ministra Branislava Nedimovića izgleda da se korišćenje i efekti Agrarnog budžeta pažljivo analiziraju i odmerava uticaj postojećih mera. Ako se ta pažnja nastavi, lako se može dogoditi da se novac – 450.000.000 dinara, namenjen kao regres za osiguranje, preusmeri za nabavku traktora. Gazdinstva su, inače, spora  u sklapanju poslova i nevoljno se odlučuju za osiguranje. Navode da nemaju poverenja u kompanije koje se bave ovim poslom. Naime, tek kod pretrpljene štete i zahteva za nadoknadu saznaju da nemaju pravo na totalnu štetu, iako se ona dogodila.

Novcem iz osiguranja od 400.000.000 dinara, za traktore bi se povećala suma na preko 1,5 milijardi dinara. Sa ovom sumom, ako se za traktor izdvoji po 15.000 evra bespovratnih sredstava, pomoć bi dobilo 820 gazdinstava, što bi bio i najveći ulog države u mehanizaciju.

Promenama u trošenju podsticaja ministar Nedimović se približava ostvarenju obećanja da će svi oni koji ispunjavaju uslove za kupovinu traktora po objavljenom modelu to i ostvariti.

Za nabavku mehanizacije i razne opreme, kao i kupovinu kvalitetne priplodne stoke, odvojeno je 600.000.000 dinara. Ako se ovaj novac bude delio po redosledu prijava, onda će stočari ostati bez podrške, jer je prikupljanje dokumentacije (izbor grla, spisak brojeva, veterinarske analize) veoma dug put i zavisi od partnera u inostranstvu.

Kada je reč o neophodnoj promeni budžeta, već je sada sasvim vidljivo da novac namenjen mladim poljoprivrednicima u iznosu od 120.000.000 dinara nije dovoljan i da je potrebno povećanje – najmanje trostruko!

Čedomir Keco

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede