Uzlazni trend cene kukuruza novog roda, ponder cena 16,15 dinara

kukuruz rinfuz u prikolici

Uzlazni trend cene kukuruza novog roda, dok je cena pšenice stagnirala na prošlonedeljnom cenovnom nivou. Soja do 46 dinara

U nedelji za nama, primetna je bila slabija aktivnost učesnika na robno-berzanskom tržištu u odnosu na prethodnu nedelju. Ukupan obim prometa bio je manji za 63% i iznosio je 1.499,00 tona robe, dok je finansijska vrednost dostigla 34.803.470,00 dinara. Za razliku od protekle sedmice, ove nedelje primetan je bio uzlazni trend cene kukuruza novog roda, dok je cena pšenice stagnirala na prošlonedeljnom cenovnom nivou.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište kukuruza bilo izuzetno mirno, ove nedelje je zabeležena povećana aktivnost, te je kukuruz bio primarna poljoprivredna kultura u trgovanju, ostvarujući čak 75% u ukupnom obimu prometa. Već prvi dan ove nedelje doneo je povećanu ponudu kukuruza bez analize na aflatoksin, kao i ponudu kukuruza starog roda, dok je tražnja bila usmerena na kukuruz sa analizom na aflatoksin, a takav odnos zadržao se tokom čitave sedmice, navodi Produktna berza.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,70 do 16,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,15 din/kg bez PDV-a (17,76 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan uzlazni trend cene od 6,54%. Prometovan je i kukuruz sa vlagom do 16% po ceni od 15,80 din/kg bez PDV-a, a trgovalo se i starim rodom kukuruza u cenovnom rasponu od 15,50 do 16,30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pariteta.

Slaba prošlonedeljna aktivnost na tržištu pšenice nastavila se i tokom ove nedelje. Početkom nedelje bila je primetna nešto veća ponuda pšenice u Banatu, dok je tražnja bila izražena na paritetu Bačke. Odnos ponude i tražnje je tokom ostatka nedelje bio ujednačen, a krajem nedelje bila je iskazana tražnja za pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, kao i za stočnom pšenicom. Berzanski ugovor zaključen je na cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a (22,00 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice je ostala nepromenjena.

Soja do 46 dinara

Na tržištu soje tokom ove nedelje bila je primetna nešto slabija tražnja u odnosu na ponudu, koja je bila na višem cenovnom nivou. Sojino zrno je u ukupnom obimu prometa učestvovalo udelom od 13%. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 45,50 do 46,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 45,74 din/kg bez PDV-a (50,31 din/kg sa PDV-om), navodi berza u sedmičnom biltenu. U odnosu na prošlu nedelju primetan je blaži cenovni pad.

Nakon dve sedmice mirovanja, na tržištu stočnog ječma ove nedelje je došlo do zaključenja robno-berzanskih ugovora. Stočnim ječmom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 15,30 din/kg bez PDV-a (16,83 din/kg sa PDV-om). U ponudi se našao i stočni ječam sa hektolitrom manjim od 62kg, ali se njime nije trgovalo.

Od ostalih roba, trgovalo se u manjim količinama mineralnim đubrivom u formulaciji MAP 12:52, ruskim, u pakovanju 600/1 na paritetu CPT kupac po ceni od 83,21 din/kg bez PDV-a (91,53 din/kg sa PDV-om).

Preporučujemo: Dozvoljeni nivo aflatoksina ostaje isti do 30.11.2023. godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede