Smanjuje se proizvodnja mleka i salašari rasprodaju muzare

mleko u laktofrizu sa mesalicom

Proizvođači mleka napuštaju proizvodnju.

Proizvođači mleka u Vojvodini su suočeni sa dve potpuno suprotne „operacije”. Mali farmeri odustaju od proizvodnje mleka i kvalitetne muzare prodaju klaničarima ispod cene, po 600 evra, dok pojedini veliki farmeri osavremenjuju svoju proizvodnju, kupuju velika automatska izmuzišta i priželjukuju veću cenu mleka, piše agroservis.rs. Tako su savremena izmuzišta već postavljena u Bačkoj Palanci, okolini Subotice, Pančeva, Novog Sada…

U novije vreme, navodi se dalje u tekstu, se nije događalo da mala gazdinstva masovno napuštaju proizvodnju mleka kao što je to slučaj danas. Klaničari kupuju njihova muzna grla, koja završavaju u preradi ili kao „sveža junetina” u mesarama.

Salaši u okolini Ade, Sente, Bačke Topole, Subotice…, napuštaju proizvodnju mleka, a slično je i u fruškogorskom delu Srema, Mačvi, kao i delu Banata.

Nikada se nije dogodilo da za par dana desetak domaćina sa salaša rasprodaju muzare – kaže Tibor Berze za agroservis.rs, stočar iz Utrina.

Savetovao sam ovim stočarima da pređu na gajenje u sistemu „krava-tele”, ali su odlučili da to sada ne urade. Razočarani su zbog niske otkupne cene mleka i dugog čekanja na sve isplate iz agrarnog budžeta – kaže naš sagovornik.

Stočari u Suseku, nekada uz Mošorin selo sa najviše muzara po stanovniku, sa očiglednim nezadovoljstvom rasprodaju stada muzara. Tvrde da oni koji danas prodaju krave više nikada neće da ih kupe, iako u selu imaju veći pašnjak za ispašu. Kažu, da su kod njih nakupci i klaničari za desetak dana kupili više od 50 krava. Među onima koji gase farme polovina su mladi.

Još u septembru iskusni stočar Velizar Nikolić iz Viteževa na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu najavio je da će jesen i zima biti teška za proizvođače mleka i da će mnogi odustati. Još tada je prognozirao da će cene sirovina „podivljati”, a da će litra mleka biti jednaka ceni mileralne vode.

Znam da ćemo biti na kolenima, ali ja neću prodati moje simentalke, moje „lutke”. Ako država ubrza isplate premija, lakše ću preživati i eto me ponovo iduće godine na sajmu u Novom Sadu – kaže Velizar.

Mlekarska industrija i pored teške situacije proizvođača ne razmišlja o povećanju otkupne cene mleka. Takvo ponašanje obrazlažu uvećanom premijom za tri dinara po litri mleka, što je izdvajanje iz državne kase. Da prerađivači mleka zaista vide kraj kod svojih kooperanata pokazuje i njihova akcija sabiranja rashladnih uređaja po terenu od onih domaćina koji su ugasili proizvodnju.

Ovih dana, među privrednicima, kružila je i vest da se i najveći mlekarski gigant „Imlek” ponovo prodaje. Hroničari pamte da se u tom periodu trgovine najmanje računa vodilo o dobavljačima. Interesantno je da ova industrija u poslednje vreme nije dobijala kritike, barem ne javne, od udruženja poljoprivrednika, niti su ova udruženja protestvovala zbog nerentabilne proizvodnje, piše agroservis.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede