Novi rod pšenice do 21,5 dinara, a beleži se rast cena i ostalih primarnih proizvoda

klasovi psenice na dlanu krupno

Ponder cena za novi rod pšenice je 20,73 din/kg bez PDV-a (22,80 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prošlonedeljnu cenu predstavlja rast od 7,41%.

Nedelju za nama na robno – berzanskom tržištu obeležila je žetva novog roda pšenice, koja je shodno tome tokom nedelje bila dominantna kultura u trgovanju.

Takođe, zabeležen je cenovni rast kod gotovo svih primarnih poljoprivrednih kultura. U odnosu na prethodnu nedelju primetan je porast ukupnog obima trgovanja od 142,69% i on je iznosio 4.230,00 tona robe. Finansijska vrednost ukupnog prometa bila je 100.930.250,00 dinara, što je u odnosu na proteklu nedelju rast od 103,13%.

Kao i protekle nedelje i ove sedmice na tržištu kukuruza beležimo veoma slabu aktivnost učesnika. Tokom čitave nedelje primetna je bila slaba ponuda, ali i slaba tražnja. U ukupnom obimu trgovanja kukuruz je učestvovao sa samo 4% udela. Kukuruzom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 20,50 din/kg bez PDV-a (22,55 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu sedmicu, beleži se cenovni rast od 3,17%, navodi u biltenu Produktna berza.

Novi rod pšenice do 21,5 dinara

Usled žetve novog roda pšenice najviše aktivnosti beležimo na ovom tržištu, budući da je pšenica činila čak 90% ukupnog obima prometa. S obzirom na iščekivanje cenovnih kretanja kada je u pitanju novi rod, početkom i sredinom nedelje smo beležili nešto slabiju ponudu pšenice, da bi krajem nedelje došlo do njenog povećanja.

Pšenica rod 2023. godine prometovana je u cenovnom opsegu od 20,00 do 21,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 20,73 din/kg bez PDV-a (22,80 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prošlonedeljnu cenu predstavlja rast od 7,41%. Trgovalo se i pšenicom starog roda po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a (24,75 din/kg sa PDV-om). U toku nedelje izražena je i tražnja za stočnom pšenicom.

Tržište soje tokom nedelje je bilo veoma mirno, uz slabu aktivnost kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Slaba ponuda i tražnja smenjivale su se u toku nedelje, te je tako zaključenje berzanskih ugovora izostalo. Sojino zrno nudilo se po ceni od 61,50 do 63,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

uljana repica mahune

Rast cene uljane repice

Na tržištu uljane repice rod 2023. tokom cele nedelje beležimo slabiju ponudu u odnosu na tražnju, ali i cenovni rast u odnosu na prošlu nedelju od 1,59%. Uljanom repicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 41,26 do 42,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 41,80 din/kg bez PDV-a (45,98 din/kg sa PDV-om).

Tržište stočnog ječma je ove nedelje bilo mirno uz slabu aktivnost, za razliku od prethodne nedelje kada je ječam bio dominantna kultura u trgovanju na robno – berzanskom tržištu. Ječmom sa hektolitrom 56 kg se trgovalo po ceni od 16,20 din/kg bez PDV-a (17,82 din/kg sa PDV-om).

Kada su u pitanju sačme, sojina sačma sa 44% proteina se nudila po ceni od 63,50 din/kg bez PDV-a, dok se suncokretova sačma sa 33% proteina nudila po ceni od 39,70 din/kg bez PDV-a.

Svetske berze

Žetva pšenice u Francuskoj dobija na zamahu. Posle kiša prošlog vikenda, sada dostiže oblasti severno od Sene. To će pružiti podatke o prinosima sa većih područja, dok dosadašnji rezultati izgledaju heterogeni i ukupno prosečni.

Rezultati uljane repice su razočaravajući. Bez novih dešavanja na geopolitičkom frontu i što se tiče vremenskih prilika, cene žitarica u Evropi slabe zbog snažne dominacije ruske pšenice. Geopolitičke tenzije su ponovo u centru pažnje. Jačanje nafte pruža podršku celom robnom sektoru. Pored nafte, uljanoj repici je podršku pružio i rast cena soje, kao i kanole, koja je na četvoromesečnom maksimumu, prenosi berza.

USDA mesečni izveštaj procenjuje američku proizvodnju kukuruza na 389,15 mil t, pšenice na 47,3 mil t i soje na 117,08 mil t, što je sve iznad očekivanja i uticalo je na cene u Čikagu i na Evronekstu. Samo tržište uljane repice nije reagovalo, prateći sadašnji trend poskupljenja kanole zbog vremenskih prilika u Kanadi.

Kao i u Evropi, cene pšenice su slabile u Čikagu zbog pritiska žetve i snažne međunarodne konkurencije ruske pšenice. USDA izveštaj je doneo prognozu veće proizvodnje nego što se očekivalo. Za pšenicu je povećao površine, uglavnom tvrde crvene ozime pšenice, i prinose, uglavnom meke crvene ozime pšenice. Prognoza ukupne proizvodnje američke pšenice je povišena za 2 mil t na 47,3 mil t.

Ipak, američke zalihe pšenice su povećane samo za 0,84 mil t i ostaju na istorijskom minimumu. Za kukuruz, USDA je snizilo prognozu prinosa u SAD, ali je i dalje iznad podatka koji je očekivan. Sa američkom proizvodnjom podignutom na 389,15 mil t i prelaznim zalihama podignutim na 57,45 mil t situacija za američki kukuruz je naročito teška. Za soju, USDA nije promenilo prognozu prinosa.

Preporučujemo: Skladištenje kukuruza u cilju sprečavanja pojave mikotoksina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede