Rast cene soje, prvi ugovori za pšenicu, kukuruz stagnira

jecam-zitarica

Rast cene soje, prvi ugovori za pšenicu

Radnu nedelju za nama na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, obeležila je prodaja pšenice novog roda, odnosno prvi berzanski ugovori o kupoprodaji pšenice roda 2017. godine, nastavak trgovanja ječmom novog roda i rast cene soje.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.960 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 44.121.500,00 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju količinski obim prometa je manji za 21,47 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 21,18 %.

Prvi ugovori za pšenicu

Žetva pšenice je krenula ove nedelje, a time i prvi berzanski ugovori o kupoprodaji pšenice roda 2017. godine.

Prvi berzanski ugovori pšenice su zaključivani po cenama u rasponu od 16,00 do 16,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponderisana cena novog roda pšenice za ovu nedelju iznosi 16,45 dinara po kilogramu bez PDV-a (18,09 din/kg sa PDV-om).

Ječam 14,62 dinara po kilogramu

Ječam novog roda je i ove nedelje uzeo značajno učešće u trgovanju preko Produktne berze.

Značajnije površine ječma su požnjevene, tako da se može reći da se žetva ječma bliži kraju. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 14,62 dinara po kilogramu bez PDV-a, (16,08 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni rast od 4,32 % u odnosu na predhodnu sedmicu.

Cena kukuruza stagnira

Za tržište kukuruza se može reći da je u fazi stagnacije, kupci i prodavci se nisu našli na istom nivou cena, tako da ove nedelje nije bilo realizovanog trgovanja preko Produktne berze.

Cena soje porasla

Cena zrna soje ove nedelje beleži rast cene na Produktnoj berzi.

Ponderisana cena sojinog zrna je iznosila 47,17 dinara po kilogramu bez PDV-a, (51,88 din/kg sa PDV-om), što pretstavlja cenovni rast od 3,29 % u odnosu na predhodnu nedelju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede