Rast cene soje na berzi. Najviše se trguje kukuruzom po ceni do 17,50 din/kg

rast cene

Na berzi: Cena kukuruza u padu, dok je zabeležen rast cene soje. Veća ponuda mineralnih đubriva, a pšenica ove nedelje izostala iz trgovanja

U nedelji za nama preko Produktne berze prometovano je ukupno 1.400,00 tona robe, te je količinski obim prometa bio za 29,86% manji u odnosu na nedelju dana ranije. Finansijska vrednost prometa iznosila je 31.270.500,00 dinara. Ubedljivo primarno mesto u trgovanju zauzeo je kukuruz, dok je pšenica izostala iz ovonedeljnog trgovanja.  Cena kukuruza bila je u padu, dok je cena sojinog zrna zabeležila rast.

Na tržištu kukuruza tokom gotovo čitave sedmice primetna je bila nešto veća tražnja u odnosu na ponudu. Tražnja je tokom sedmice bila izražena i na paritetu CPT kupac, a u ponudi se nalazio i vlažniji kukuruz do 16% vlage.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom opsegu od 16,90 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 17,15 din/kg bez PDV-a (18,87 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja pad cene od 0,96%. Kukuruz je tokom ove sedmice bio primarna kultura u trgovanju, a u ukupnom obimu prometa je učestvovao sa čak 88%. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT luka po ceni od 17,60 din/kg bez PDV-a.

Pšenicom se nije trgovalo

Tržište pšenice je tokom čitave sedmice bilo izuzetno mirno, pri čemu su kupci pokazali nešto više aktivnosti od prodavaca. Tražnja je bila izražena i na paritetu CPT luka, a potraživala se i pšenica za stočnu ishranu. Cenovni raskorak između ponude i tražnje dodatno je otežavao zaključenje robno – berzanskih ugovora, te je pšenica ove nedelje izostala iz trgovanja.

rast cena

Rast cene soje na 53,50 dinara

Tržište soje je bilo mirnije u odnosu na prethodnu nedelju. Ponuda je bila nešto veća od tražnje, koja je bila slaba ili je izostajala. Zaključen je jedan robno – berzanski ugovor za sojino zrno po ceni od 53,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, što je ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, cena je zabeležila rast od 1,49%.

Ponuda suncokretove sačme tokom cele sedmice je bila veća od tražnje. Poslednjeg dana u nedelji zaključen je jedan berzanski ugovor za suncokretovu sačmu sa 33% proteina po ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a.

Kada su u pitanju mineralna đubriva tokom cele sedmice je bila primetna povećana ponuda, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo. Ponuđena su đubriva AN po ceni 40,46 din/kg i NPK 16:16:16 po ceni 55,85 din/kg, saopštila je Produktna berza u svom Berzanskom informatoru.

Svetske berze

izvoz zitarica

Situacija u Evropi ostaje tmurna, naročito za žitarice

Cene sirove nafte nastavljaju da rastu jer se pojačavaju tenzije u Crvenom moru. Cena barela sirove nafte u Njujorku je sada iznad 78 $, vrativši se na maksimume iz novembra. Konkurencija se nastavlja, francuska pšenica se približava ruskoj u zoni 235 $/t FOB. Globalni pritisak ostaje oštar, i dalje ima dosta ponude da bude prodato, primoravajući učesnike na tržištu da prilagode cene prema najjeftinijoj ponudi. Konkurencija je još jača sada kad je Kina odobrila uvoz argentinske pšenice.

Na početku nedelje, Evropska komisija je objavila nove bilanse, sa krajnjim zalihama pšenice povećanim za 0,7 mil t na 19,1 mil t. Uvoz kukuruza je ostao na 19 mil t, uprkos oštroj konkurenciji ovog proizvoda i pšenice za stočnu hranu. Što se tiče uljane repice, uvoz je ostao na 5,6 mil t, iako se sada postavlja pitanje odakle će se uvoziti. Talas optimizma sredinom nedelje je uticao na rast cena većine roba. To je primarno podstaknuto kupovinama od strane fondova.

Cene pšenice, kukuruza i uljane repice na Evronekstu su samo delimično imale koristi od globalnog entuzijazma. Situacija u Evropi ostaje tmurna, naročito za žitarice, pod pritiskom masivnog uvoza i nedovoljnog izvoza. Uljana repica je imala nešto bolje performanse. Uvoz u EU zaostaje, sa australijskom kanolom koja je kažnjena troškovima transporta zbog blokade Crvenog mora.

Svi poljoprivredni proizvodi su pod pritiskom snižavanja. Američka roba, koja je već pokušavala da bude konkurentnija, dodatno je pritisnuta jačanjem dolara. Izvozne inspekcije za pšenicu su pokazale 264.666 t što je ispod očekivanja i ubrzalo je snižavanje. Iako je brazilska setva još na čekanju, učesnici na tržištu kukuruza su se koncentrisali na generalno komotne južnoameričke bilanse. Sredinom nedelje jačanje gotovo svih roba koristilo je tržištu žitarica. Fondovi su kupovali. Cene soje i kukuruza su bile podržane vrlo visokim temperaturama u Argentini. To dovodi u pitanje prethodno dominantni scenario o rekordnoj proizvodnji kukuruza i soje u Argentini.

Pšenica je jačala uglavnom prateći ostale robe. Rast cena sredinom nedelje nije ponovljen narednog dana u Čikagu. Pšenica je naročito slabila suočena sa snižavanjem evropskih i ruskih cena pšenice. Kukuruz i soja su imali bolje performanse, u oba slučaja zbog uzdržavanja od prodaje od strane američkih farmera i zbog opreza oko južnoameričkog budućeg potencijala. Argentina privlači najviše pažnje, sa prognoziranim temperaturama oko 40°C naredne nedelje i sa odsustvom bilo kakvih značajnijih padavina.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede