Rast cene pšenice, otkup za robne rezerve i dalje otvoren

zetva psenice heder

Rast cene pšenice. Kukuruz i soja nastavljaju da beleže negativne cenovne trendove.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 615 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 11.990.300,00 dinara, prenela je Produktna berza u svom izveštaju.

U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je manji za 16,25 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 6,16 %.

Otkup pšenice roda 2018. godine, po ceni od 18,00 din/kg sa PDV-om, od strane Republičke direkcije za robne rezerve i dalje je otvoren.

Rast cene pšenice

Nakon završetka žetve pšenica beleži rast cene.

Nedostatak kvalitetne pšenice na domaćem tržištu; sušni vremenski uslovi u severnim evropskim zemljama; kiša u Rusiji i Ukrajini koja je zaustavile tamošnju žetvu, što će uticati na kvalitet, odnosno primećeno je klijanje pšenice; suša u Australiji koja se intenzivira.

Sve ovo su faktori koji su uticali na formiranje cene pšenice na domaćem tržištu i uticaće na formiranje cene u budućem periodu.

Ponderisana cena hlebnog zrna ove nedelje je iznosila 17,00 din/kg bez PDV-a (18,70 din/kg sa PDV-om), u odnosu na poslednji upoređujući podatak ovo predstavlja rast cene pšenice 3,03 %.

Kukuruz nastavlja da beleži negativne trendove

Cena kukuruza našla se pod pritiskom niske cene proklijale pšenice i kalkulacija o prinosu novog roda.

Žutim zrnom se trgovalo po 15,50 din/kg bez PDV-a (17,05 din/kg sa PDV om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

U odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje, kukuruz beleži pad cene za 1,94 %.

Sistem za trgovanje „Produktne berze“ beleži i ponudu terminske prodaje kukuruza sa rokom isporuke od 15.10. do 30.10.2018 godine, plaćanje 48 sati nakon isporuke u količini od 2.000 tona po ceni od 15,94 din/kg bez PDV-a (17,53 din/kg sa PDV-om) sa klauzulom „fco luka“. Ova ponuda za sada nije pronašla svog kupca.

Ponude soje zrna po cenama od 37,50 din/kg bez PDV-a, ne pronalaze svoje kupce. Ovo ukazuje na dalji pad cene ove uljarice.

Raž je trgovana po jedinstvenoj ceni od 15,40 din/kg bez PDV-a (16,94 din/kg sa PDV-om).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede