Dalji rast cena: Kukuruz do 33,50 dinara, pšenica 34 dinara, azotna đubriva do 865,00 €/t

psenica kukuruz zrno

Dalji rast cena kukuruza i pšenice uz jasan uzlazni cenovni trend. Situacija na tržištu žitarica uslovljena geopolitičkom situacijom. Tražen kukuruz

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je obeležio dalji rast cene, pre svega kukuruza zatim pšenice i azotnih đubriva. Objašnjenje nalazimo u geopolitičkoj situaciji, ratnom stanju u Ukrajini. S obzirom da jedina luka na Crnom moru koja je trenutno dostupna za utovar kukuruza i pšenice je Konstanca, ovakav rast cena ne čudi.

Neposredno pre pisanja ovog izveštaja, cena pšenice na Matifu je 417,00 €, dok je cena kukuruza 415,00 €/t. Ukupno je prometovano 5.706 tona robe, finansijske vrednosti 242.903.550,00 dinara.

 

rast cena

Dalji rast cena kukuruza i pšenice

Kukuruz

Ovom kulturom se u protekloj nedelji trgovalo u cenovnom rasponu od 29,50 do 33,50 din/kg bez PDV-a (za vlagu do 14,5%), na paritetu FCA (franko utovareno), uz jasan uzlazni cenovni trend, o čemu govori podatak da je rast cene iznosio 13,56%, navodi se u saopštenju Produktne berze.

Kakva je tražnja za kukuruzom, pokazuje i podatak da je u istom periodu prometovan kukuruz vlage od 15% do 16%, u cenovnom rasponu od 28,40 do 33,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno). Bilo kakve prognoze o daljem kretanju cene kukuruza su potpuno bespredmetne, s obzirom da one isključivo zavise u ovom trenutku od daljeg dešavanja u Ukrajini.  Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,18 din/kg bez PDV-a, što je rast od 13,31% u odnosu na prošlu nedelju.

Pšenica

Slično tržištu kukuruza, ponašalo se i tržište pšenice. Zaključene cene su se kretale u rasponu od 31,50 do 35,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno), uz jasan uzlazni nedeljni trend. Razlozi ovakvih dešavanja na tržištu pšenice su potpuno podudarna sa dešavanjima na tržištu kukuruza (rat u Ukrajini).

S obzirom na zadnju kotaciju na Pariskoj berzi (Matif) bilo koje dalje prognoze u kom pravcu će se kretati cene bi bile neozbiljne. Ovih dana se objavljuju podaci koliko procentualno učestvuje ruska i ukrajinska pšenica u ukupnoj svetskoj proizvodnji. S obzirom da je taj procenat preko 25%, ostaje da se vidi kako će u narednom periodu izgledati svetska trgovina. Ovonedeljna ponderisana cena pšenice iznosi 33,95 din/kg bez PDV-a, što je više za 9,51% u odnosu na prošlonedeljnu cenu.

Soja

Tržište soje u Srbiji, navodi novosadska berza, se ponaša potpuno suprotno tržištu kukuruza i pšenice. U protekloj nedelji, zaključen je samo jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 76,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu CPT (franko isporučeno). Zanimljivo je istaći da je cena soje na Čikaškoj berzi uglavnom beležila svakodnevni rast.

Azotno đubrivo – rast cena

S obzirom da proizvodnja đubriva zavisi od cene energenata, ne čudi ovonedeljni promet koji se za ureu kretao u cenovnom rasponu od 790,00 do 865,00 €/t, a za kan od 630,00 do 700,00 €/t. Cenovni trend kod azotnih đubriva se poklapa sa cenovnim trendom kod pšenice i kukuruza.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede