Rast cena pšenice i kukuruza, počela žetva suncokreta

berza dijagram

Povećana aktivnost robno-berzanskih učesnika, rast cena pšenice i kukuruza karakteristike su koje su aktuelne na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 3.860 tona robe (+75,85%), čija je finansijska vrednost iznosila 103.110.700,00 dinara (+66,75%).

Rast cena. Pšenica skoro 24 din/kg

Pšenica je bila najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Početkom nedelje, tržišta su oštro rasla. Raznolika situacija zabeležena u Francuskoj i drugim evropskim izvoznim zemljama kada je reč o kvalitetu, uticala je da ova žitarica ima uzlazni trend i na domaćem tržištu.

Prvog dana nedelje, kupoprodajni ugovori su zaključeni po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a. Slaba ponuda, bila je razlog za intenzivniju tražnju za kupovinom od strane izvoznika, domaćih prerađivača i trgovaca.

Sredinom nedelje na Evronekstu, zabeležen je oštar pad cene, da bi krajem nedelje tržište pokazalo volatilnost i na taj način nadoknadilo gubitak. Posledica ovakve okolnosti je visoka cena od 24,20 din/kg bez PDV-a, koja je registrovana krajem nedelje.

Poslednjeg dana tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora, što ukazuje na pozitivan trend. Ponderisana cena je iznosila 23,84 din/kg bez PDV-a (26,22 sa PDV-om), što predstavlja rast od 10,88 % u odnosu na prethodnu nedelju.

Slaba ponuda kukuruza i pojačana potražnja od strane domaćih prerađivača, dovela je do rasta cene od 1,90% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Kupoprodajni ugovori na FCA su realizovani u cenovnom opsegu od 24,70 do 25,00 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom na paritetu CPT trgovalo po jedinstvenoj ceni od 25,40 din/kg bez PDV-a.

Ovonedeljna ponderisana cena je iznosila 24,86 din/kg bez PDV-a (27,35 din/kg sa PDV-om).

Soja beleži odsustvo iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu. Tražnja na paritetu FCA Vojvodina po ceni od 69,00 din/kg bez PDV-a, SRPS kvalitet uz obračun kvaliteta, nije naišla na adekvatan odgovor ponude.

Žetva novog roda očekuje se da počne početkom septembra. Ono što najviše zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu prinosi koji će biti umanjeni i daleko od očekivanih usled suše i fitofagnih grinja koje su se pojavile kao posledica visokih temperatura.

Terminska ponuda preko “Produktne berze” izostaje. S obzirom da smo tokom ove tekuće ekonomske godine imali ekstremnu godinu sa aspekta cenovnih dešavanja, onda je opravdano zbog čega nema terminskog trgovanja ovom uljaricom.

Počela žetva suncokreta

Žetva suncokreta rod 2021. godine je počela. Primetno je veliko interesovanje za kupovinom ove uljarice. Terminska tražnja se kretala od 420,00 €/t do 425,00 €/t u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.

Stočni ječam je prometovan po ceni od 21,00 do 21,60 din/kg bez PDV-a (od 23,10 do 23,76 din/kg sa PDV-om), što je rast od 4,57%.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede