Rast cena na berzi – Pšenica 19, kukuruz 17,30, a soja 53,5 dinara

rast cena kukuruza

Najviše se trgovalo pšenicom, a nastavljen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Na tržištu soje ove sedmice je bilo primetno povećanje aktivnosti

Tokom prve nedelje aprila preko Produktne berze je prometovano 2.600 tona robe, vredne 54,73 miliona dinara. Promet je u odnosu na prethodnu sedmicu smanjen za 38,99 odsto. Kao i prethodne nedelje, najviše se trgovalo pšenicom, koja je činila 65 odsto ukupnog nedeljnog prometa, a što se tiče cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, one su i ove sedmice nastavile da rastu.

rast cena

Rast cena

Uskršnji praznici i neradni dani na svetskim berzama uticali su i na naše tržište, te početkom nedelje na tržištu kukuruza nije bilo puno aktivnosti, budući da su učesnici iščekivali informacije i cene sa svetskih tržišta. Do povećanja aktivnosti došlo je tek sredinom nedelje, a krajem nedelje tražnja je bila nešto veća od ponude. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,20 do 17,30 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Kao i kod kukuruza, i tržište pšenice je početkom nedelje bilo mirno uz primetnu slabiju tražnju, u utorak je ona povećana, da bi već u sredu ponuda bila veća od tražnje a tokom ostatka nedelje bila je primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,90 do 19,00 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta.

Na tržištu soje ove sedmice je bilo primetno povećanje aktivnosti, pri čemu je ponuda bila slabija od tražnje a zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 53,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, primetan je rast cene sojinog zrna i to za 2,49 odsto, saopštila je Produktna berza.

Preporučujemo: Optimalna vlažnost zemljišta u plasteniku

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede