Rast cena kukuruza i soje

berza grafik rast

Rast potražnje na domaćem tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda doveo je do rasta cena, pre svega kukuruza i soje.

Povećan promet

Ujedno su ove dve kulture bile najinteresantnije berzanskim učesnicima, a prometovano je ukupno 2.221,75 tona robe, što je za 255,48 % više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 44.860.770,00 dinar ili za 149,00% više u odnosu na upoređujući podatak, saopštila je Produktna berza.

Ujedno je ovonedeljni promet predstavljao najveći količinski promet robe na nedeljnom nivou u 2017. godini, pri čemu svi statistički pokazatelji upućuju na to da berzansko trgovanje beleži značajan rast.

Kukuruz: Ovosezonski cenovni maksimum od 16,80 din/kg bez PDV-a

Tri četvrtine ovonedljnog trgovanja je činio kukuruz. Od samog početka godine, pa sve do početka ove nedelje cena žutog zrna je bila veoma stabilna. Rast potražnje je za posledicu imao da kukuruz dođe do ovosezonskog cenovnog maksimuma od 16,80 din/kg bez PDV-a. Ovonedljni ponder iznosi 16,39 din (18,03 din/kg sa PDV-om), što je za 1,79% viša cena u odnosu na prošlonedeljnu.

Soja: 46,74 din/kg

Zrno soje je takođe zabeležilo cenovni rast. U odnosu na prethodnu nedelju cena je viša za 1,17%, pri čemu je kilogram ove uljarice u proseku koštao 46,74 din (51,41 din/kg sa PDV-om). Ujedno je i na tržištu soje registovan ovosezonski cenovni pik na nivou od 46,90 din bez PDV-a. U poređenju sa cenom u žetvi soja je poskupela za 17,70%.

Pored gore navedenih roba preko berze je prometovano i mineralno đubrivo SAN, na paritetu fco-kupac, čija je cena iznosila 28,00 din (30,80 din/kg sa PDV-om), navodi se u saopštenju Produktne berze.

Berze u svetu

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 2,15 %, a kukuruz je pojeftinio za 2,14 %.

Cene pšenice su i dalje pod pritiskom velikih svetskih rezervi pšenice. Iako je globalna potrošnja rasla ponuda je rasla još brže. Tako da su cene pšenice padale četiri uzastopne godine.

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je pojeftinila za 3,09  %, a sojina sačma je pojeftinila za 3,27 %.

Cene soje su pod pritiskom dobre žetve u Brazilu i Argentini.

 U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je poskupeo za 1,73%.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 0,29%, a kukuruz je poskupeo 0,29%.

Na cenu kukuruza u Parizu uticalo je to što su evropske zalihe kukuruza na najnižem nivou za proteklih 9 godina.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede