Rast cena – Kukuruz 25 dinara, soja 75 dinara

istovar klipova kukuruza u prikolicu

Zabeležen rast cena roba na Produktnoj berzo.

Povećana aktivnost robno berzanskih učesnika i rast cena svih žitarica i uljarica, karakteristike su koje su aktuelne na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji. Ukupan promet je iznosio 3.274 tone robe, čija je finansijska vrednost iznosila 138.185.850,00 dinara.

Rast cena žitarica i uljarica

Usled loših vremenskih uslova, žetva soje je odložena. Slaba ponuda dovela je do visokih cenovnih oscilacija tokom protekle nedelje. Od početka žetve cena ove uljarice je otpočela kontinuiranim rastom, što je takođe bilo zabeleženo u istom periodu prethodne godine.

Prvog dana, berzanski ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 71,00 din/kg bez PDV-a, dok je krajem nedelje registrovana cena od 75,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 73,83 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,48% u odnosu na prethodni upoređujući period i možemo konstatovati da je soja i dalje na svojoj visokoj tržišnoj poziciji.

Za razliku od prethodne nedelje, gde je ponuda prošlogodišnjeg roda kukuruza izostala preko Produktne berze, ova nedelja donosi promene u vidu intenzivnije ponude ove žitarice. Zabeležen je uzlazni trend od 3,49%, usled pojačane potražnje od strane domaćih prerađivača i izvoznika.

Kupoprodajni ugovori roda 2020. i 2021. godine su zaključeni u cenovnom rasponu od 24,70 do 25,00 din/kg bez PDV-a sa promptnom  isporukom. U narednom periodu očekujemo intenzivniju žetvu kukuruza, a samim tim i veću ponudu roda 2021. godine. Ponderisana cena je iznosila 24,84 din/kg bez PDV-a. Statistički kada uporedimo cenu sa istim periodom prethodne godine (15,70 din/kg bez PDV-a), ova žitarica je viša za oko 58,00%.

Sredinom nedelje, na tržištu pšenice je zabeležena intenzivna tražnja od strane domaćih prerađivača, izvoznika i trgovaca, što je dovelo do pozitivnog cenovnog trenda od 2,33%. Ovakav cenovni trend potpuno je bio korelativan sa dešavanjima na referentnim svetskim i regionalnim tržištima.

U zavisnosti od parametara kvaliteta i klauzule „gratis lager“, ugovori su zaključeni od 26,00 do 27,00 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 26,40 din/kg bez PDV-a, saopštila je Produktna berza.

rast cena

Raste cena suncokreta

Žetva suncokreta je skoro završena. Iako se otkup približava kraju, interesovanje za kupovinom je i dalje prisutno. Trgovanje na paritetu FCA  se kretalo na nivou cena od 58,00 din/kg bez PDV-a, dok se ova uljarica na paritetu CPT plaćala 59,00 din/kg bez PDV-a. Sadašnji trend je da cena suncokreta raste i ne možemo do detalja prognozirati kako će se kretati u narednom periodu. Cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu.

Svetske berze

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela, a kukuruz pojeftinio.
Rejting useva kukuruza je 59% dobro do odlično, u poređenju sa 58% prethodne nedelje.
Prema USDA do sada je skinuto 10% kukuruza. Žetva kukuruza dobija na zamahu usled dobrog vremena. Kukuruz bi mogao imati limitirajući faktor svog jačanja, ako američke vlasti smanje obavezu mešanja etanola u biogoriva.

Procenjuje se da je posejano oko 21% ozime pšenice, u poređenju sa 12% prethodne nedelje i petogodišnjim prosekom od 18%. Na kraju nedelje, cene pšenice su u Čikagu imale oštar rast.

Cena pšenice je 263,68 $/t, a kukuruza je 208,34 $/t.

Na ovoj berzi soja i sojina sačma su pojeftinile. Rejting useva soje je 58% dobro do odlično, u odnosu na prošlonedeljnih 57%. Prema USDA do sada je skinuto 6% površina pod sojom.

Cena ove uljarice je 471,87$/t, a sojine sačme 336,60 $/t.

Na berzi u Parizu poskupeli su i pšenica i kukuruz. Cene žitarica na Evronekstu rasle su oštro krajem nedelje, zbog povećane tražnje širom sveta.

Kod pšenice, decembarski fjučers prešao je psihološku granicu od 250,00 €/t, zahvaljujući dobroj izvoznoj tražnji, uprkos problemima sa kvalitetom u Francuskoj. Ovo je najviša zabeležena vrednost od 16. avgusta i omogućava dalji rast cene ove žitarice.

Prema evropskoj organizaciji MARS, prosečan prinos kukuruza u EU će biti 7,78 t/ha, u poređenju sa avgustovskom procenom od 7,9 t/ha, ali je i dalje 0,3% iznad petogodišnjeg proseka.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede