Rast cena đubriva kao i svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

utovar djubriva

Đubriva skuplja. Skok cena nafte i gasa potresa tržišnu ravnotežu, sa strahovima oko snabdevanja. Cene neprekidno rastu, što se odrazilo i na domaće tržište

Rast cena mineralnih đubriva, novi cenovni maksimumi u tekućoj ekonomskoj godini su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na novosadskoj robnoj berzi. Ukupan promet je iznosio 6.790 tona robe (+30,13%), čija je finansijska vrednost iznosila 321.425.200,00 dinara (+72,68%).

Soju kupci traže, cena raste

Na tržištu soje, za razliku od prethodnog perioda gde je bilo malo operativne robe usled odlaganja prodavaca, što je uticalo na kontinuiran rast cene, protekle nedelje primetna je izraženija ponuda ove uljarice. Ranije, uglavnom, takva situacija je dovodila do negativnog cenovnog trenda i povlačenja kupaca. Bez obzira na ovakvu okolnost, nije jenjavala tražnja od domaćih prerađivača i trgovaca, što je dovelo do rasta cene od 4,11%.

Berzanski ugovori na FCA su zaključeni u cenovnom opsegu od 78,00 do 80,00 din/kg bez PDV-a, odnosno 80,50 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Ponderisana cena je iznosila 79,80 din/kg bez PDV-a.

Pojačana potražnja za kukuruzom

Žetva kukuruza koja je bila prekinuta usled loših vremenskih prilika, očekujemo da se intenzivnije nastavi tokom narednih dana. Pojačana potražnja za ovom žitaricom je i dalje prisutna. Ponuda većih količina izostaje.

Kupoprodajni ugovori na FCA, za promptnu isporuku, su zaključeni u širokom cenovnom rasponu od 26,20 do 27,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 26,70 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,27%. Ono što je bitno istaći, jeste, da se pojavljuje problem sa kvalitetom zrna. Uglavnom je povećan procenat defektnih zrna. Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači i trgovci.

Pšenica blizu 30 din/kg

Pšenica je zabeležila novi cenovni maksimum. Početkom nedelje, trgovanje je bilo na cenovnom nivou od 29,00 do 29,50 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ugovori na paritetu CPT su zaključeni po ceni od 31,10 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja je iznosila 29,11 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,15%.

Osim na domaćem tržištu, ovakav cenovni trend je korelativan sa referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Iako je u vreme setve hlebnog zrna dobra cena, ovogodišnja setva pšenice je mnogo skuplja od lanjske usled rasta cena repromaterijala i mineralnih đubriva.

Cene đubriva rastu

Najveći rast cena je kod mineralnih đubriva. Na evropskom i svetskom tržištu, skok cena nafte i gasa potresa tržišnu ravnotežu, sa strahovima oko snabdevanja. Cene neprekidno rastu, što se odrazilo i na domaće tržište, navodi Produktna berza.

djubriva

Ugovori za NPK 15:15:15, 25/1, su zaključeni po ceni od 62,30 na FCA do 62,90 din/kg na paritetu CPT, dok se NPK 16:16.16, 25/1, trgovalo po ceni od 64,65 din/kg bez PDV-a. UREA, pakovanje 25/1, na paritetu CPT je prodata na cenovnom nivou od 93,45 din/kg bez PDV-a. Cenovne promene su praćene na dnevnom nivou.

Svetske berze

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica i kukuruz su pojeftinili.

U SAD-u je požnjeveno 29% površina kukuruza. Smatra se da je u dobrom do odličnom stanju 60% kukuruza. Nakon objavljivanja USDA izveštaja, i korekcije na više proizvodnog potencijala, cene u Čikagu su bile snižene. Međutim, očekivanje viših prinosa kukuruza, u poređenju sa prošlomesečnom procenom, gura cene na najniži nivo u poslednjih mesec dana.

Cene pšenice u Čikagu imale su silazan trend nakon izveštaja USDA. Krajem nedelje cene su rasle, pokušavajući da se stabilizuju, usled korektivnih kretanja izazvanih objavljivanjem izveštaja.

Cena kukuruza je 203,38 $/t, pšenice 266,25 $/t, soje 443,21 $/t i sojine sačme 314,10 $/t.

Pojeftinile su i soja i sojina sačma. Cene soje podržane su cenama nafte i ulja. U SAD-u požnjeveno je 34% površina pod sojom. Procenjuje se da je 59% ocenjeno dobro do odlično. Tokom nedelje, cena je oštro pala u Čikagu zbog iščekivanja izveštaja USDA. Nakon objavljivanja USDA izveštaja, cene soje za ugovor sa novembarskim prispećem dostigle su najniži nivo od marta. Ovakav pad odgovara izvoznim aktivnostima, te su prijavljene nove prodaje američke soje.

Na berzi u Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela, a kukuruz pojeftinio. Krajem nedelje na Euronekstu zabeležen je skok cena. Tržište pšenice je uspelo da se oporavi iznad 270,00 €/t za ugovor sa decembarskim prispećem. S druge strane, cene kukuruza su se malo promenile, pokušavaju da se stabilizuju, dok žetva napreduje malo po malo.

Prema FranceAgriMer-u, do 4. oktobra zasejano je 4% površina pod ozimom pšenicom. Povoljni uslovi ove nedelje trebalo je da omoguće napredak. Izvoz pšenice iz Francuske i EU ostaje dinamičan, uprkos zabrinutosti oko kvaliteta francuske pšenice.

Žetva kukuruza veoma kasni i do 4. oktobra je skinuto 7%, u poređenju sa 47% prošle godine. Ministarstvo poljoprivrede Francuske korigovalo je na više svoju procenu proizvodnje kukuruza na 13,9 miliona tona. Kod meke pšenice procena je korigovana na niže na 35,2 miliona tona.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede