Pšenica se kupuje uz klauzulu „gratis lager“, cena 21 din/kg

psenica zreli klasovi

Pšenica: Svi berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a 23,10 sa PDV-om).

Tokom nedelje za nama, došlo je do povećane aktivnosti robno-berzanskih učesnika u odnosu na prethodnu sedmicu.

Osnovni uzrok je skok cene pšenice, koja je bila najtraženija berzanska roba.

Ukupan promet je iznosio 3.267 tona, što je za 243,92% više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 249,58%.

Pšenica najtraženija berzanska roba

U strukturi prometa dominantno mesto zauzima pšenica sa ukupno prometovanom količinom od 2.657 tona, saopšila je Produktna berza.

Početkom nedelje, pšenica je bila primarni poljoprivredni proizvod koji je najviše imao uzlazni trend u Čikagu.

Dešavanja na međunarodnom tržištu i uticaj cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova žitarica zabeleži pozitivan cenovni trend.

Kupoprodajni ugovori za promptnu isporuku, u zavisnosti od kvaliteta robe, kretali su se u veoma širokom cenovnom rasponu od 19,50 din/kg do 20,60 din/kg bez PDV-a (21,45 do 22,66 din/kg sa PDV-om).

Najveće interesovanje je bilo za kupovinom pšenice sa klauzulom „gratis lager“ do 30. septembra, a svi berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a 23,10 sa PDV-om).

U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 1,41%. Krajem nedelje došlo je do smirivanja tržišta i veće ponude u odnosu na tražnju.

Kukuruz: Odsustvo izvozne tražnje

Tržište kukuruza je mirnije u odnosu na prethodni period. Potpuno odsustvo izvozne tražnje za ovom žitaricom, dovelo je do pada cene od 1,16%.

O tome govori podatak da je zaključen jedan berzanski ugovor po ceni od 25,50 din/kg bez PDV-a (28,05 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Do kraja nedelje ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 25,30 din/kg do 26,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od brzine preuzimanja.

Pad cene soje

Kod sojinog zrna pad cene je bio najizraženiji. Protekle nedelje je ovaj trend bio veoma primetan.

Ugovori su zaključeni u rasponu cena od 71,00 do 71,50 din/kg bez PDV-a (78,10 din/kg do78,65 din/kg sa PDV-om), sa jasno izraženom tendencijom negativnog trenda.

U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je niža za 4,62%. Bez obzira na silazni trend, za razliku od prethodna dva meseca gde je bila prisutna potpuna pasivnost na tržištu, ove nedelja donosi promene u vidu izraženije tražnje za ovom uljaricom.

Uljana repica, na paritetu FCA Bačka, SRPS kvalitet uz obračun kvaliteta, prometovana je po ceni od 60,19 din/kg bez PDV-a (66,21 din/kg sa PDV-om).

Na berzi je ponuđen i ovas ovogodišnjeg roda po ceni od 25,30 din/kg.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede